ZF 24

Avioanele F-16: Costuri de la 900 de mil. la 1,2 miliarde dolari, din care 400 de mil. antrenamentul

24.03.2010, 15:18 31

Avioanele second-hand de tip F-16 care vor intra in dotareaflotei aeriene militare a Romaniei vor presupune costuri cuprinseintre 900 de milioane si 1,2 miliarde de dolari, potrivitdiscutiilor purtate intre reprezentantii MApN si SUA, au declaratpentru Mediafax surseparticipante la negocieri.

Potrivit surselor citate, avioanele propriu-zise sunt oferitegratuit, insa Romaniei ii revine sarcina de a plati in jur de 900de milioane de dolari pentru antrenarea pilotilor, mentenanta siupgradare, precum si pentru adaptarea infrastructurii aeroportuare.O parte importanta a acestei sume, respectiv peste 400 de milioanede dolari vor fi alocati pentru pregatirea pilotilor romani.

Cotidianul "Gandul" a scris, miercuri, citand surse militare, caRomania va cumpara cele 24 F-16 cu 1 miliard de dolari - o ofertaspeciala, datorata parteneriatului strategic romano-american.Avioanele vor fi livrate anul viitor. Inlocuitoarele MIG-urilorsunt disponibile si vor fi livrate chiar in cursul anului viitor,daca Parlamentul va aproba propunerea CSAT, scrie "Gandul", citand surse din MApN.

"Este o decizie strategica a statului roman in privintasecuritatii sale nationale. Pretul de un miliard e foarte mic, datafiind consecventa armatei romane in teatrele de operatii si ofertaamericana cu scutul antiracheta. Aceasta contributie a armatei afost apreciata de SUA, cu care avem parteneriat strategic", au maideclarat, pentru "Gandul", surse din Ministerul Apararii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO