ZF 24

Arin Stanescu: S-au deschis 4.200 de dosare de insolventa in primele doua luni ale anului

17.03.2010, 13:54 55

In primele doua luni din acest an s-au deschis 4.200 de dosarede insolventa, dupa ce anul trecut s-au deschis in totalaproximativ 21.000 de dosare, a declarat miercuri presedinteleUniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania(UNPIR) Arin Stanescu, in cadrul Conferintei Internationalededicate directorilor financiari, organizata de Forum Invest.

"In 2009 erau deschise in total aproximativ 32.000 de dosare perolul instantelor de judecata. Ne apropiem deja de cifreleGermaniei si Frantei", a mai spus Stanescu.

Una din explicatiile acestui val de deschidere a procedurilor deinsolventa este ca multe firme erau "firme fantoma, care oricum nutrebuiau sa existe", noteaza avocatul Gheorghe Piperea.

O alternativa la deschiderea procedurii de insolventa esteconcordatul preventiv, adica o intelegere intre creditori sidebitori pentru plata datoriilor, contract care poate fi incheiatdoar daca firma debitoare nu are datorii la stat.

Din cele 32.000 de dosare de insolventa aflate pe rol anultrecut, doar 600 erau proceduri de reorganizare (restul fiind firmesortite falimentului). In cazul procedurilor de reorganizarejudiciara, care dureaza trei ani, firma mai are o sansa sa sesalveze, insa in Romania doar 2% din cazuri reusesc, potrivitestimarilor din prezent ale practicienilor in insolventa.

Valoarea masei credale a celor 32.000 de dosare se ridica anultrecut la 2,5 miliarde de euro, din care avocatii au reusit sarecupereze doar 150 de milioane de euro in primul semestru si 50 demilioane de euro in cel de-al doilea semestru.

Astfel, media recuperarii creantelor este de sub 12% pe caz,puncteaza avocatul Cornel Florea, partener la firma CONSULTA99.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO