Arin Stanescu: S-au deschis 4.200 de dosare de insolventa in primele doua luni ale anului

Autor: Izabela Badarau 17.03.2010

In primele doua luni din acest an s-au deschis 4.200 de dosare de insolventa, dupa ce anul trecut s-au deschis in total aproximativ 21.000 de dosare, a declarat miercuri presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) Arin Stanescu, in cadrul Conferintei Internationale dedicate directorilor financiari, organizata de Forum Invest.

"In 2009 erau deschise in total aproximativ 32.000 de dosare pe rolul instantelor de judecata. Ne apropiem deja de cifrele Germaniei si Frantei", a mai spus Stanescu.

Una din explicatiile acestui val de deschidere a procedurilor de insolventa este ca multe firme erau "firme fantoma, care oricum nu trebuiau sa existe", noteaza avocatul Gheorghe Piperea.

O alternativa la deschiderea procedurii de insolventa este concordatul preventiv, adica o intelegere intre creditori si debitori pentru plata datoriilor, contract care poate fi incheiat doar daca firma debitoare nu are datorii la stat.

Din cele 32.000 de dosare de insolventa aflate pe rol anul trecut, doar 600 erau proceduri de reorganizare (restul fiind firme sortite falimentului). In cazul procedurilor de reorganizare judiciara, care dureaza trei ani, firma mai are o sansa sa se salveze, insa in Romania doar 2% din cazuri reusesc, potrivit estimarilor din prezent ale practicienilor in insolventa.

Valoarea masei credale a celor 32.000 de dosare se ridica anul trecut la 2,5 miliarde de euro, din care avocatii au reusit sa recupereze doar 150 de milioane de euro in primul semestru si 50 de milioane de euro in cel de-al doilea semestru.

Astfel, media recuperarii creantelor este de sub 12% pe caz, puncteaza avocatul Cornel Florea, partener la firma CONSULTA99.