ZF 24

Apple ar putea achizitiona serviciul de muzica online Lala

Apple ar putea achizitiona serviciul de muzica online Lala
06.12.2009, 17:12 24

Apple, producatorul dispozitivelor iPhone si iPod, se afla indiscutii cu oficialii companiei Lala in scopul cumparariiserviciului de muzica online cu acelasi nume, au sustinut persoaneapropiate companiei.

Termenii si conditiile acordului nu sunt cunoscute iarpersoanele care au facut declaratiile au refuzat sa li se dezvaluieidentitatea datorita faptului ca discutiile nu au fost incheiate.Printre investitorii firmei Lala se numara Warner Music Group, BainCapital Ventures si Ignition Partners.

Serviciul Lala permite utilizatorilor sa asculte orice melodiepe site-ul firmei, o singura data, gratuit. Clientii pot ulteriorsa cumpere melodia pentru 10 centi si sa o asculte online.Serviciul difera de iTunes prin faptul ca melodiile sunt stocate peservere online, in loc sa fie descarcate in computerulutilizatorului. In cazul in care clientii doresc sa descarce omelodie pe computer, costul este de 79 de centi, comparativ cupretul setat de iTunes care variaza intre 69 de centi si 1,29dolari.

"Exista o mare intrebare in industrie cu privire la modul incare oamenii isi vor obtine melodiile, daca vor opta pentru a leasculta online sau a le stoca pe harddisk", a declarat LarryKenswil, un avocat al firmei Loeb & Loeb si fost director aldiviziei digitale a companiei Universal Music Group. "Apple face omiscare inteleapta prin acoperirea ambelor zone, din moment ceafacerile sale tin de domeniul descarcarilor online", a adaugatel.

Lala, care este o firma privata, ofera acces la peste 8 milioanede cantece, inclusiv melodii de la EMI Music, Warner Music, SonyBMG Music Entertainment si Universal Music Group.

Atunci cand Google a adaugat o noua caracteristica in octombrie,prin intermediul careia utilizatorii pot sa asculte cantece si sale cumpere, gigantul web a incheiat un perteneriat cu Lala. Aceacaracteristica, denumita One Box for music, se bazeaza si peserviciul numit ILike, care este detinut de MySpace al firmei NewsCorp.

Facebook, cea mai mare retea sociala a lumii, a introdus unserviciu in octombrie care permite utilizatorilor sa cumpere muzicapentru prietenii lor prin Lala.
Apple ofera peste 11 milioane de cantece prin intermediulmagazinului iTunes, care a fost deschis in aprilie 2003. ITunesactiveaza acum in 23 de tari iar oficialii Apple sustin camagazinul online este cel mai mare retailer de muzica din lume, cuvanzari de 8,5 miliarde de cantece pana in prezent.

Achizitia firmei Lala ar putea reprezenta un semn ca Apple esteinteresat de crearea unui serviciu cu abonamente, a spusKenswil.

"Poate sunt pregatiti sa faca asta. Modelul Lala se afla undevaintre aceste doua optiuni", a adaugat el.

Lala a fost creata de fondatorul firmei Seven Networks, BillNguyen, pentru a permite oamenilor sa faca schimb de CD-uri prinpotta. Nguyen a fondat, de asemenea, Onebox, ccare a fostachizitionata de Openwave Systems in urma cu 9 ani pentru 513,5miliaone de dolari. Directorul executiv al firmei Lala, GeoffRalston, a fost vice presedintele diviziei de inginerie a firmeiYahoo!, iar ultima versiune a site-ului Lala a debutat anultrecut.

Valoarea actiunilor Apple a scazut cu 3,16 dolari, sau 1,6%, la193,32 de dolari pe bursa Nasdaq. Valoarea actiunilor s-a dublat pedurtata intregului an, comparativ cu anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO