Apple ar putea achizitiona serviciul de muzica online Lala

Autor: Andrei Constantinescu 06.12.2009

Apple, producatorul dispozitivelor iPhone si iPod, se afla in discutii cu oficialii companiei Lala in scopul cumpararii serviciului de muzica online cu acelasi nume, au sustinut persoane apropiate companiei.

Termenii si conditiile acordului nu sunt cunoscute iar persoanele care au facut declaratiile au refuzat sa li se dezvaluie identitatea datorita faptului ca discutiile nu au fost incheiate. Printre investitorii firmei Lala se numara Warner Music Group, Bain Capital Ventures si Ignition Partners.

Serviciul Lala permite utilizatorilor sa asculte orice melodie pe site-ul firmei, o singura data, gratuit. Clientii pot ulterior sa cumpere melodia pentru 10 centi si sa o asculte online. Serviciul difera de iTunes prin faptul ca melodiile sunt stocate pe servere online, in loc sa fie descarcate in computerul utilizatorului. In cazul in care clientii doresc sa descarce o melodie pe computer, costul este de 79 de centi, comparativ cu pretul setat de iTunes care variaza intre 69 de centi si 1,29 dolari.

"Exista o mare intrebare in industrie cu privire la modul in care oamenii isi vor obtine melodiile, daca vor opta pentru a le asculta online sau a le stoca pe harddisk", a declarat Larry Kenswil, un avocat al firmei Loeb & Loeb si fost director al diviziei digitale a companiei Universal Music Group. "Apple face o miscare inteleapta prin acoperirea ambelor zone, din moment ce afacerile sale tin de domeniul descarcarilor online", a adaugat el.

Lala, care este o firma privata, ofera acces la peste 8 milioane de cantece, inclusiv melodii de la EMI Music, Warner Music, Sony BMG Music Entertainment si Universal Music Group.

Atunci cand Google a adaugat o noua caracteristica in octombrie, prin intermediul careia utilizatorii pot sa asculte cantece si sa le cumpere, gigantul web a incheiat un perteneriat cu Lala. Acea caracteristica, denumita One Box for music, se bazeaza si pe serviciul numit ILike, care este detinut de MySpace al firmei News Corp.

Facebook, cea mai mare retea sociala a lumii, a introdus un serviciu in octombrie care permite utilizatorilor sa cumpere muzica pentru prietenii lor prin Lala.
Apple ofera peste 11 milioane de cantece prin intermediul magazinului iTunes, care a fost deschis in aprilie 2003. ITunes activeaza acum in 23 de tari iar oficialii Apple sustin ca magazinul online este cel mai mare retailer de muzica din lume, cu vanzari de 8,5 miliarde de cantece pana in prezent.

Achizitia firmei Lala ar putea reprezenta un semn ca Apple este interesat de crearea unui serviciu cu abonamente, a spus Kenswil.

"Poate sunt pregatiti sa faca asta. Modelul Lala se afla undeva intre aceste doua optiuni", a adaugat el.

Lala a fost creata de fondatorul firmei Seven Networks, Bill Nguyen, pentru a permite oamenilor sa faca schimb de CD-uri prin potta. Nguyen a fondat, de asemenea, Onebox, ccare a fost achizitionata de Openwave Systems in urma cu 9 ani pentru 513,5 miliaone de dolari. Directorul executiv al firmei Lala, Geoff Ralston, a fost vice presedintele diviziei de inginerie a firmei Yahoo!, iar ultima versiune a site-ului Lala a debutat anul trecut.

Valoarea actiunilor Apple a scazut cu 3,16 dolari, sau 1,6%, la 193,32 de dolari pe bursa Nasdaq. Valoarea actiunilor s-a dublat pe durtata intregului an, comparativ cu anul trecut.