Profesii

Vrei un job în străinătate? Cum să te angajezi în GERMANIA

Vrei un job în străinătate? Cum să te angajezi în GERMANIA

Autor: Adelina Mihai

08.05.2011, 18:55 2962

Germania, una dintre ţările unde mulţi românicaută un loc de muncă în străinătate, are nevoiede mulţi angajaţi sezonieri. Ultimele datedisponibile privind locurile de muncă vacante înGermania sunt din luna octombrie a anului trecut, când celmai mare deficit de personal era însectorul angajărilor temporare (unde erau aproape200.000 de joburi disponibile), în asistenţă socială (56.466 dejoburi vacante), servicii educaţionale (53.561 de joburidisponibile), în administraţia publică (23. 899 de joburi vacante)şi în retail (peste 18.300 de joburi vacante). De asemenea, unnumăr mare de joburi disponibile existau în domeniile catering,sănătate şi în sectorul serviciilor.

Printre ocupaţiile în rândul cărora exista deficit de personalîn octombrie 2010 se află cele de fizician, de specialist înasigurări, de reprezentant de vânzări, farmacist, asistentă, lectoruniversitar, inginer mecanic şi inginer auto, inginer electrotehnicsau specialist în publicitate. De asemenea, oportunităţi mari dea-şi găsi un loc de muncă în Germania există şi pentru muncitoriicalificaţi în domeniul metalurgic, dar şi pentru instalatori,lăcătuşi sau electricieni.

Vedeţi aici Ghidullucrătorului român în Germania, elaborat de MinisterulMuncii

Germania a înregistrat anul trecut cea mai micărată a şomajului din ultimii 18 ani şi a reuşit flexibilizareapieţei prin intro­ducerea la scară largă a contractelor temporarede muncă.

Restricţii pe piaţa muncii din Germania: ÎnGermania absolvenţii de facultate şi inginerii din anumite sectoare(aeronautică, mecanică, electrotehnică şi construcţia de maşini) aunevoie de permis de muncă, dar sunt scutiţi de anumite teste laangajare.

Românii şi bulgarii trebuie să mai aştepte până la 1 ianuarie2014 pentru a avea acces liber pe piaţa muncii dinAustria şi Germania pentru că, spre deosebire ţările ale cărormuncitori se vor putea angaja fără restricţiiîncepând cu 1 mai 2011, au aderat mai târziu la UE. Cele zece ţăricărora li s-au ridicat restricţiile s-au integrat în anul 2004, întimp ce România şi Bulgaria în 2007. Înainte de aderarea ţărilordin Est, UE a stabilit un plan privind accesul pe piaţa muncii cutrei etape şi care se întinde pe şapte ani. La finalul perioadei,ţările europene sunt obligate să renunţe la orice fel derestricţii.

Sursa: Comisia Europeană

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO