Vrei un job în străinătate? Cum să te angajezi în GERMANIA

Autor: Adelina Mihai 08.05.2011

Germania, una dintre ţările unde mulţi români caută un loc de muncă în străinătate, are nevoie de mulţi angajaţi sezonieri. Ultimele date disponibile privind locurile de muncă vacante în Germania sunt din luna octombrie a anului trecut, când cel mai mare deficit de personal era în sectorul angajărilor temporare (unde erau aproape 200.000 de joburi disponibile), în asistenţă socială (56.466 de joburi vacante), servicii educaţionale (53.561 de joburi disponibile), în administraţia publică (23. 899 de joburi vacante) şi în retail (peste 18.300 de joburi vacante). De asemenea, un număr mare de joburi disponibile existau în domeniile catering, sănătate şi în sectorul serviciilor.

Printre ocupaţiile în rândul cărora exista deficit de personal în octombrie 2010 se află cele de fizician, de specialist în asigurări, de reprezentant de vânzări, farmacist, asistentă, lector universitar, inginer mecanic şi inginer auto, inginer electrotehnic sau specialist în publicitate. De asemenea, oportunităţi mari de a-şi găsi un loc de muncă în Germania există şi pentru muncitorii calificaţi în domeniul metalurgic, dar şi pentru instalatori, lăcătuşi sau electricieni.

Vedeţi aici Ghidul lucrătorului român în Germania, elaborat de Ministerul Muncii

Germania a înregistrat anul trecut cea mai mică rată a şomajului din ultimii 18 ani şi a reuşit flexibilizarea pieţei prin intro­ducerea la scară largă a contractelor temporare de muncă.

Restricţii pe piaţa muncii din Germania: În Germania absolvenţii de facultate şi inginerii din anumite sectoare (aeronautică, mecanică, electrotehnică şi construcţia de maşini) au nevoie de permis de muncă, dar sunt scutiţi de anumite teste la angajare.

Românii şi bulgarii trebuie să mai aştepte până la 1 ianuarie 2014 pentru a avea acces liber pe piaţa muncii din Austria şi Germania pentru că, spre deosebire ţările ale căror muncitori se vor putea angaja fără restricţii începând cu 1 mai 2011, au aderat mai târziu la UE. Cele zece ţări cărora li s-au ridicat restricţiile s-au integrat în anul 2004, în timp ce România şi Bulgaria în 2007. Înainte de aderarea ţărilor din Est, UE a stabilit un plan privind accesul pe piaţa muncii cu trei etape şi care se întinde pe şapte ani. La finalul perioadei, ţările europene sunt obligate să renunţe la orice fel de restricţii.

Sursa: Comisia Europeană