Profesii

Portretul consultantului roman: oricand, oriunde, la orice pret

Portretul consultantului roman: oricand, oriunde, la orice pret

Zsolt Szelecki, emerging markets manager al Hewitt. Daca intreb un consultant la ce este bun, raspunsul lui va fi unul relativ flexibil. Nimeni nu-ti va spune: 'Sunt bun la asta si la asta, dar nu sunt foarte specializat intr-un alt domeniu'.

26.09.2008, 19:34 44

"N-am auzit niciodata o companie de consultanta romaneasca sa spuna 'imi cer scuze'. Acest lucru nu intra in aria mea de expertiza. Chiar daca vorbesti despre inginerie financiara, ei iti vor spune: 'Normal ca putem sa facem si acest lucru'", explica Zsolt Szelecki, emerging markets manager al Hewitt, unul dintre cei mai reprezentativi jucatori la nivel mondial in consultanta de resurse umane.

Hewitt a intrat pe piata locala in urma cu trei ani sub forma unui parteneriat cu firma cu activitati de recrutare, Pluri Consultants, care s-a incheiat la 1 aprilie. In prezent, Hewitt activeaza in Romania prin intermediul Monday Insight, partenerul strategic al companiei din Bulgaria.
Chiar daca aceasta abordare de tip "can do" a consultantilor romani poate parea putin neobisnuita, exista si avantaje.
"Cu o astfel de atitudine, oamenii nu vor incerca sa gaseasca scuze, sa spuna ca nu pot face anumite lucruri si cred ca e un spirit antreprenorial benefic consultantei", este de parere Szelecki, care adauga faptul ca multi dintre consultantii romani sunt buni cand vine vorba de creativitate si inovatie. Cu toate acestea, mai este loc de imbunatatire la capitolul incredere si livrarea la timp a proiectelor. 
"Daca intreb un consultant la ce este bun, raspunsul lui va fi unul relativ flexibil. Nimeni nu-ti va spune: 'Sunt bun la asta si la asta, dar nu sunt foarte specializat intr-un alt domeniu'", crede Szelecki.
Totodata, nici clientii nu sunt foarte educati. Uneori nu stiu ce vor exact si atat timp cat nu specifica la ce proces se asteapta sau care sunt standardele pe care si le doresc, in mod evident, compania de consultanta nu are target-uri clare. 
In aceeasi ordine de idei, este foarte greu de stabilit cine sunt principalii jucatori de pe piata locala de consultanta.
"Sunt toti si nici unul. Daca intrebi cine este lider de piata in consultanta pe compensatii, e foarte putin probabil ca vei primi un raspuns clar. Mai mult decat atat, nici macar nu poti sa intrebi care este marimea pietei pentru ca totul este foarte confuz. In multe dintre celelalte tari europene ai cel putin o estimare buna a cat este valoarea pietei, insa piata romaneasca de consultanta e mai degraba fluida, putin structurata", spune Szelecki.
El a observat ca in ultimii doi-trei ani a existat o crestere fara precedent a economiei in ceea ce priveste oportunitatile de pe piata, insa exista pericolul ca angajatii sa ajunga sa priveasca acest lucru ca pe un ceva natural, firesc si sa nu fie pregatiti pentru eventualele situatii de criza. 
"Esti promovat la aproape fiecare jumatate de an si salariul ti se dubleaza la aproape fiecare doi ani. Cred ca deocamdata oamenii nu sunt constienti ca performantele de business si eficienta lor trebuie sa fie strans legate intre ele. Aceasta relatie nu este la fel ca in alte economii mai mature unde performanta are legatura cu beneficiile", este de parere Szelecki.
Aceste circumstante de pe piata au permis angajatilor sa creada ca de fapt nu este nevoie de performanta, ca salariul creste de la sine, mai ales daca te afli in industria potrivita sau ai un profil de varsta avantajos, oportunitatile vor continua sa vina.
Din acest motiv, vom ajunge la un moment in care oamenii, mai ales profesionistii, vor trece prin cateva momente amare in care vor intelege ca nici macar cresterea economiei nu dureaza la nesfarsit.
Pe de alta parte, Szelecki precizeaza ca exista o diferenta intre consultantii freelancer si cei angajati. In ceea ce ii priveste pe primii, acestia au venituri foarte bune pentru ca intra in categoria "buni la toate" si au foarte putine costuri din acest motiv. Veniturile insa, chiar daca sunt mari, sunt sezoniere. Uneori castiga foarte multe, alteori deloc.
Cat despre consultantii angajati, nu exista o legatura directa intre performanta si salariu. De multe ori, dinamica cresterilor salariale ale acestora nu este in linie cu rata de crestere a economiei locale. 
"Nu este posibil ca salariile oamenilor sa creasca mai mult decat productivitatea lor pentru ca se creeaza un trend pe care nu il poti sustine", spune managerul.
Asadar, un consultant junior, cu doi ani de experienta castiga pe piata locala pana la 1.200-1.500 de euro pe luna. Diferenta fata de Republica Ceha este de aproximtiva 10-15%, iar in ceea ce priveste Polonia, situatia este aceeasi ca in Romania. De asemenea, in ultimii ani in Bucuresti pretul serviciilor de consultanta este foarte apropiat de media pe regiune, diferentele nu sunt mai mari de 10% in comparatie cu restul tarilor din zona.
Pe de alta parte, boom-ul economic din Bucuresti din ultimii doi ani a scos la iveala inegalitatea dintre salarii fata de economiile similare. In ceea ce priveste Romania, salariile pe care consultantii le pot castiga in Brasov, Bacau sau alte orase sunt cu 25-30% mai mici fata de Bucuresti.
In opinia lui Szelecki, in general, mai multi consultanti de calitate mai slaba au supravietuit pana acum. Pe alte piete din lume schimbarile au inceput mai dreveme si a existat o perioada de purificare cand consultantii care nu livrau calitate au fost retrasi.
"Cred ca acest tip de purgatoriu lipseste de pe piata locala. Acest lucru se va intampla pentru ca este nevoie de o simplificare a pietei. Consultantii cu salarii mari trebuie sa dea dovada de calitate", spune managerul Hewitt.
Un lucru specific pietei locale este faptul ca exista foarte multi consultanti junior, lucru care se datoreaza situatiei demografice, dar si sistemului educational.
Pe de alta parte, consultantii seniori sunt mai putin numerosi, iar din acest motiv salariile lor sunt mari, diferenta de 10% in comparatie cu alte tari fiind aproape inexistenta. Tarifele lor sunt la fel de mari sau mai mari in comparatie cu profesionistii din Europa Centrala si de Est.
Asadar, salariul unui senior consultant specializat pe o anumita linie de business poate varia intre 3.000 de euro si 5.000 de euro brut.
 
Cei mai buni angajatori din Romania
 
Hewitt Associates si Ziarul Financiar vor lansa in luna aprilie a anului viitor studiul Best Employers Romania, care isi propune sa identifice cei mai buni angajatori de pe piata locala. La realizarea studiului vor participa cel putin 70 de companii locale si multinationale, cu prezenta pe plan local de aproximativ doi ani si cu cel putin 50 de angajati. Sunt vizate mai ales companiile care au departamente dezvoltate de HR si care acorda o atentie deosebita managementului resurselor umane. Cercetarea a inceput deja pe 15 septembrie anul acesta, iar companiile pot participa la studiu pana pe data de 15 martie anul viitor. La sfarsitul lunii aprilie, vor fi anuntate rezultatele. Pe plan local, Hewitt relanseaza studiul Best Employers, odata cu inceperea unui nou parteneriat cu Monday Insight, partenerul strategic al companiei din Bulgaria, dupa ce timp de aproape doi ani a derulat un parteneriat cu firma cu activitati de recrutare Pluri Consultants. La nivel european, Hewitt organizeaza studiul Best Employers din anul 2001.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO