Profesii

Peste 800 de profesori şi studenţi votează azi viitorul lider al ASE

Peste 800 de profesori şi studenţi votează azi viitorul lider al ASE

Niciunul dintre cei doi candidaţi nu şi-a propus în planul managerial reintroducerea examenului de admitere, aceasta fiind una dintre cele mai dezbătute teme de anul trecut, ASE fiind una dintre singurele universităţi care mai tria absolvenţii de liceu prin acest examen

Autor: Adelina Mihai

27.02.2012, 00:00 1192

Vineri Nicolae Istudor, cel de-al treilea candidat pentru funcţia de rector al ASE, a părăsit competiţia la o diferenţă de numai 17 voturi faţă de candidatul aflat pe poziţia a doua, Dumitru Miron.

Pavel Năstase a obţinut vineri 253 de voturi, în timp ce pentru Dumitru Miron au votat 241 de profesori şi studenţi. Rezultatele au fost foarte strânse, având în vedere că Nicolae Istudor a avut 224 de voturi.

"La primul tur electoral au participat 718 cadre didactice şi studenţi, ceea ce înseamnă o prezenţă de 84,76%. Viitorul rector al ASE va fi ales luni (astăzi - n. red.), la aceleaşi secţii de votare şi în acelaşi interval orar: între orele 8 şi 20", a spus conf. univ. dr. Florina Mohanu, purtătorul de cuvânt al ASE. Teoretic, au drept de vot 775 de cadre didactice şi 72 de studenţi.

În ultimii opt ani rectorul ASE a fost profesorul Gheorghe Roşca, cel care a reuşit să conducă ASE-ul în două mandate, în care numărul de studenţi a scăzut de la 45.000 - 46.000 la 26.000 în prezent.

Dumitru Miron, prorectorul ASE responsabil cu relaţiile interinstituţionale şi parteneriat cu mediul economic şi social, spune că, indiferent de rezultat, ASE va avea un nou rector bine pregătit.

"Mă aşteptam să fiu unul dintre cei doi candidaţi care intră în turul doi al alegerilor, altfel nu mă mai înscriam. Sunt foarte mândru de faptul că aparţin unei comunităţi universitare de calitatea celei pe care o are ASE şi am încredere în discernământul acestei comunităţi. Oricare ar fi rezultatul alegerilor, rezultatul este cu siguranţă bun pentru ASE. Eu am propus un rector care combină experienţa cu dinamismul, dialogul între generaţii şi care are expertiza necesară pentru a deschide ASE către medii naţionale, dar şi externe", a spus Miron.

La rândul său, Pavel Năstase, prorectorul ASE responsabil cu Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiile, spune că se aşteaptă de la comunitatea universitară din ASE să-l voteze pe cel mai bun candidat.

"Suntem doi oameni care au dovedit de-a lungul timpului că au experienţă în managementul universitar şi suntem pregătiţi să ocupăm această funcţie. Pe piaţa educaţională este o competiţie foarte dură, în care studenţii migrează dintr-o parte în alta. Dacă nu vom fi pregătiţi din punct de vedere antreprenorial să îi atragem la noi, ASE va deveni o universitate oarecare, pentru că degeaba ai capital intelectual dacă nu ai organizare", a spus Năstase.

ASE are un buget anual de aproximativ 150 mil. lei (circa 35 de milioane de euro), format din finanţarea de la stat, finanţarea din proiecte de cercetare, precum şi din venituri proprii din taxele de şcolarizare.

În ultimele zile a fost o adevărata febră electorală la ASE, având în vedere că cei care candidează la funcţia de rector şi-au făcut site-uri de campanie, au sloganuri electorale şi planuri manageriale prezentate detaliat. Funcţia de rector reprezintă apogeul în carieră pentru cei care lucrează în mediul universitar, având în vedere că cel care o obţine demonstrează, pe lângă că este un bun profesor, că are şi abilităţi de management din punct de vedere ştiinţific şi administrativ.

Anterior etapei de alegere a rectorilor, ASE a trecut printr-o fază de reorganizare a catedrelor, astfel că cele 32 de catedre au fost organizate în 20 de departamente, pentru care s-a ales câte un director. Ulterior, s-au organizat alegerile de consilii profesorale şi a senatului universitar, pentru care voturile s-au organizat simultan. Noul preşedinte al Senatului ASE este profesorul Răzvan Zaharia.

Viitorul rector la ASE îşi va numi prorectorii şi organizează concurs pentru decani pentru fiecare dintre cele 11 facultăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO