Profesii

Dincolo de gandirea pozitiva

16.08.2004, 00:00 65

Lui Abraham Lincoln i se atribuie citatul: "Most folks are about as happy as they make up their minds to be" - "Cei mai multi oameni sunt atat de fericiti pe cat isi fac mintea sa fie". Ceea ce simtim, credem sau invatam se bazeaza pe ceea ce este la un moment dat in mintea noastra, constient sau nu, generand o anumita atitudine.


Atitudinile si, prin extensie, comportamentul nostru se bazeaza pe experienta personala, pe feedback-ul primit la un moment dat de la parinti, prieteni, societate si chiar noi insine. Aceste atitudini sunt intretinute de dialoguri interioare, de ceea ce ne spunem la un moment dat.


De exemplu, lectura poate fi ceva placut pentru unii, obositor pentru altii, poate fi perceputa ca lux sau inutilitate, sau ca un element necesar in dezvoltarea profesionala.


De asemenea, munca poate fi privita ca o necesitate, o corvoada sau ceva placut. Toate aceste atitudini au ecou in viata personala si profesionala a fiecaruia dintre noi. Felul in care ne pozitionam fata de un anumit aspect al vietii sau situatie poate influenta modul in care raspundem si deciziile pe care le luam. Cu cat aceasta pozitionare este mai consolidata prin dialoguri interioare, cu atat va genera numai acelasi tip de raspunsuri. Privind in oglinda, daca dorim sa schimbam ceva in atitudinea noastra, in raspunsurile pe care le dam in anumite situatii, se impune sa ne modificam dialogurile interioare.


Aici intervine gandirea pozitiva. Pentru a modifica aceste dialoguri interioare, nu este suficient sa spunem "de-acum voi gandi altfel", ci sa identificam ce inseamna acest "altfel", sa ni-l spunem / propunem si sa practicam cu consecventa ceea ce ne-am propus.


Primul pas consta in asumarea unor angajamente pozitive privind propria persoana, familia, prietenii, colegii - tot ceea ce consideram ca este important.


Al doilea pas este pastrarea mintii focalizate pe aspectele importante, stabilirea unor obiective si a unui plan de actiune pentru atingerea lor.


Al treilea pas se refera la a privi schimbarile si evenimentele prin care trecem ca pe ocazii de invatare. Include si incercarea unor cai noi, luarea in considerare a mai multor alternative, in loc de a ne opri la prima solutie, cultivarea optimismului - ca atitudine interioara.



Iata cateva sugestii pentru dezvoltarea unei atitudini pozitive:



* Sa generam fraze care sa exprime cat mai clar schimbarea dorita. Exemplu: "Comunic din ce in ce mai clar cu colegii".



* Intr-o situatie neplacuta, sa ne intrebam ce am fi putut face pentru a evita acea situatie; daca nu a depins de noi, nu este cazul sa ne acuzam; daca a depins de noi, sa constientizam ce am fi putut face - ca sa nu se mai intample.



* Intr-o situatie placuta, sa constientizam ce a depins de noi ca sa ajungem acolo.



* Sa asociem persoane si lucruri placute situatiilor de rutina.



* Sa ne gandim ca fiecare activitate profesionala, chiar daca nu ne pasioneaza in sine, poate deveni creatoare de valoare - daca e facuta cu atentie si grija.



* Daca dorim sa schimbam ceva, sa notam intr-un jurnal ce progrese am facut in fiecare zi in directia dorita; daca intr-o zi n-am facut nimic, sa nu ne blamam, ci sa constientizam unde suntem si cat mai avem pana la realizarea a ceea ce ne dorim.



* Sa cautam, pentru fiecare carte citita, una sau mai multe idei interesante si sa ne gandim cum ar arata puse in practica.





Ce nu este gandirea pozitiva



* Gandirea pozitiva este un instrument, nu un scop in sine.



* Gandirea pozitiva presupune un efort constient si sustinut, nu doar o prima afirmatie optimista, fara acoperire in fapte. Functionarea sa se bazeaza pe implicare si consecventa.



* Simpla repetare a unor afirmatii, fara o convingere si sustinere interioara, nu va da rezultatele dorite.



* Gandirea pozitiva nu exclude rezolvarea creativa a problemelor si folosirea mintii in acest scop.



* Gandirea pozitiva nu inseamna focalizarea asupra propriei persoane, ci asupra unei atitudini de imbunatatit. Nu este o scuza pentru egocentrism.



* Folosirea negatiilor in frazele-cheie pe care ni le repetam poate avea efecte diferite de ce ne-am propus: de exemplu, "Nu voi mai intarzia dimineata" poate genera intarzieri. Motivul este ca subconstientul nostru nu recunoaste negatiile si interpreteaza fraza ca pe o comanda de a intarzia. In locul acestei propuneri, este mai bine sa ne repetam "Voi ajunge devreme dimineata".



* Gandirea pozitiva nu inseamna perfectionism - este recomandabil sa ne propunem obiective tangibile, chiar daca sunt mai mici, decat ceva perfect, care ne depaseste si a carui nerealizare ne demotiveaza.





Capcane ale gandirii pozitive



Mai jos sunt cateva afirmatii foarte apreciate de fanii gandirii pozitive. Fara a fi rele in sine, ele lasa deschisa posibilitatea transmiterii unor mesaje asociate nedorite. Iata cateva exemple:



* In fiecare zi ma simt din ce in ce mai bine.



Mesaj intentionat: " Si astazi ma voi simti bine".



Mesaj asociat nedorit: "Azi nu am voie sa am o zi proasta".



* Tot ce fac este din ce in ce mai usor.



Mesaj intentionat: "Imi este usor sa-mi fac treaba".



Mesaj nedorit (dar posibil): "Treburile dificile nu sunt pentru mine".



* Am deja tot ce am nevoie.



Mesaj intentionat: "Nu am de ce sa ma ingrijorez".



Mesaj secundar neintentionat: "Nu mai am nimic de invatat".



* Ma apreciez si ma iubesc asa cum sunt.



Mesaj intentionat: " Sunt OK".



Mesaj secundar neintentionat: "E obligatoriu sa-mi placa totul la mine".





Ce se poate face pentru a evita transmiterea acestor mesaje nedorite?



Raspunsul se afla in sfera discernamantului si constientizarii. Sa ne constientizam punctele slabe, sa acceptam faptul ca le avem si ca putem sa le schimbam, sa actionam constient si sa nu inlocuim discursurile interioare cu repetari de fraze sau formule. Nu exista o formula magica a carei simpla recitare sa ne faca mai buni. Exista insa puterea interioara de a deveni mai buni si alegerea noastra - daca vrem sa ii dam curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO