Profesii

Cand 50 de investitori intra simultan pe piata, e normal sa nu gaseasca manageri

Cand 50 de investitori intra simultan pe piata, e normal sa nu gaseasca manageri

Ulrik Rasmussen, partener in cadrul Pedersen & Partners: Exista situatii in care managerii romani castiga mai bine decat cei din Vest, desi sunt mai putin experimentati. Cu siguranta ca nu este cazul sa le plangem de mila managerilor romani de top, pentru ca sunt recompensati in concordanta cu standardele internationale.

28.01.2008, 16:51 49

In servicii financiare, salariile sunt cuprinse intre 6.000 si 8.000 de euro pe luna pentru esalonul doi de management, in timp ce in real estate se refuza salarii de 12.000 de euro.
"Exista situatii in care managerii romani castiga mai bine decat cei din Vest, desi sunt mai putin experimentati. Cu siguranta ca nu este cazul sa le plangem de mila managerilor romani de top, pentru ca sunt recompensati in concordanta cu standardele internationale", spune Ulrik Rasmussen, partener in cadrul Pedersen & Partners, una dintre cele mai mari companii de executive search din Europa Centrala si de Est, care activeaza de patru ani pe piata locala.
Salariile managerilor de top sunt peste nivelul din alte tari est-europene. Spre exemplu, in Bulgaria, salariile sunt la doua treimi fata de cele din Romania, in timp ce un bun director financiar roman castiga mai bine decat unul maghiar.
In domenii aflate in expansiune cum sunt banking-ul, real estate-ul sau asigurarile se poate vorbi despre o criza a fortei de munca. "Cand 50 de fonduri de investitii intra aproape simultan pe piata, fiecare cu cate 500 de milioane de euro de investit, este normal sa nu gaseasca oamenii de care au nevoie intr-un interval atat de scurt", spune el, precizand ca managerii pot fi gasiti, cu conditia ca angajatorii sa isi ajusteze cererea la nivelul pietei.
Real estate-ul ramane unul dintre cele mai provocatoare domenii pentru recrutarea de top. Dat fiind faptul ca real estate-ul comercial a aparut doar de cativa ani pe piata, devine tot mai greu sa gasesti oamenii potriviti, iar partenerul Pedersen & Partners spune ca au devenit tot mai refractari in ceea ce priveste proiectele de recrutare pentru real estate in Romania.
"Mai ales cand clientul are o suma fixa pe care este dispus sa o ofere ca salariu, chiar daca este o suma tipica pentru Ungaria, spre exemplu, pentru ca nu putem garanta ca vom gasi pe piata romaneasca un candidat care sa o accepte", explica Rasmussen, care, desi se ocupa de recrutari pentru toate domeniile, este responsabil de practica de executive search pe real estate in toate tarile in care e prezenta Pedersen& Partners. El spune ca a intalnit manageri in real estate care pentru mai putin de 12.000 de euro nici nu iau in considerare o oferta de job. "Astfel de solicitari sunt usor exagerate, in conditiile in care un chief financial officer care lucreaza intr-o companie din top 20 din Danemarca castiga atat de mult".
Alte industrii bine platite sunt serviciile financiare and private equity, iar acestea sunt si industriile cele mai mobile.
Multinationalele nu sunt intotdeauna cel mai bun loc din care sa recrutezi oameni, datorita structurilor bine stabilite si usor rigide, care lasa putina libertate de miscare managerilor din linia a doua. "A face afaceri in Romania nu e la fel ca in Statele Unite. E nevoie de multa creativitate. Pe de alta parte, nu cred ca adevaratii antreprenori romani vor putea vreodata sa intre intr-o structura multinationala", mai spune Rasmussen.
Din acest punct de vedere si munca in executive search este mai provo-catoare in Romania pentru ca oamenii nu se potrivesc intotdeauna perfect profilului, iar consultantii trebuie sa dea do-vada de multa creativitate cand trebuie sa acopere o pozitie.
Desi inca exista confuzie in piata in ceea ce priveste cei doi termeni, Rasmussen crede ca executive search-ul este o activitate cu mult mai complexa decat head-hunting-ul sau "vanatoarea de capete". "Orice poate face o lista scurta. Executive search inseamna sa ghidezi clientul, sa-l educi cu privire la ce inseamna un candidat bun si apoi 'sa-l tii de mana' si dupa ce gasesti omul potrivit si nu doar sa i-l prezinti", explica el. De cele mai multe ori, nici directorul general, nici HR managerul nu sunt calificati sau potriviti sa sesizeze diferenta intre un director financiar bun si unul excelent. Iar aceasta diferenta poate insemna milioane de euro la sfarsitul zilei pentru o companie foarte mare.
"Aceasta este valoarea adaugata pe care o aduce executive search-ul", preciezeza Rasmussen, care adauga ca pe o piata emergenta cum este cea locala, firmele de executive search petrec mult timp educand piata in acest sens. Cu toate acestea, spune ca vede clar diferenta intre Romania si tari ca Bulgaria sau Albania, in sensul ca piata de aici este mai educata decat in alte tari din regiune. Toate firmele care se ocupa de executive search se bucura de oportunitatile din piata romaneasca in acest moment si datorita faptului ca exista mult de lucru pentru fiecare, competitia nu se simte la modul atroce. "Este loc pentru toti. Nu ne intersectam foarte des", spune Rasmussen, care a venit in Romania in urma cu cinci ani si lucreaza pentru Pedersen&Partners de mai bine de patru ani.
Principalii competitori ai Pedersen& Partners sunt Leadership Development Solutions (LDS) partener Korn Ferry International, KM Trust, Stanton Chase, Alexander Hughes sau George Butunoiu Ltd. Nici intrarea altor mari jucatori internationali nu ar schimba dramatic piata de executive search, spune partenerul Pedersen&Partners.
Spune ca in Romania, la fel ca in Cehia sau Bulgaria spre exemplu, majoritatea contractelor sunt negociate afara de catre firmele de executive search, ceea ce inseamna ca negocierile nu se fac la nivel local, ci mai degraba la headquater din Londra sau Viena. In acest sens, prezenta regionala a unei firme de recrutare este esentiala, pentru ca poate asigura aceleasi servicii in mai multe locatii.
Pedersen&Partners are 30 de birouri si planuieste sa ajunga la 35 pana la mijlocul acestui an, toate pe piete noi. Singura tara in care exista doua birouri este Rusia. Rasmussen spune ca deocamdata nu este luata in considerare deschiderea unui al doilea birou pe piata locala.
Existenta unui numar atat de mare de birouri se justifica prin faptul ca este important sa fii in mijlocul fiecarei piete, pentru ca altfel poti pierde miscari esentiale si candidati foarte valorosi. Compania are cinci consultanti in Romania, iar 80% dintre proiecte sunt pentru recrutare de first line management si a plasat cateva sute de manageri in cei patru ani de cand a deschis biroul in 2003.
"La nivel local suntem puternici pe real estate, private equity, servicii financiare. Am recrutat pentru toti marii dezvoltatori si investitori din real estate prezenti pe piata locala", precizeaza Rasmussen.
Procesul de recrutare a unui manager dureaza, in medie, intre patru si sase saptamani, iar in cazul executivilor poate dura cinci-sase luni pana cand managerul este la client.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO