Profesii

4.500 de euro pe luna, venitul unui rector universitar

4.500 de euro pe luna, venitul unui rector universitar

Gheorghe Rosca, rector ASE: Consider ca veniturile mele sunt justificate pentru activatile de profesor, rector si cercetare stiintifica pe care le desfasor

17.10.2008, 14:40 419

Salariul mediu lunar al unui profesor este de circa 1.200 de lei (315 euro), in vreme ce veniturile lunare ale rectorilor de la Universitatea Politehnica din Bucuresti si de la Academia de Studii Economice din Bucuresti trec de 4.500 de euro. Astfel, potrivit declaratiei de avere, Ecaterina Andronescu, fost ministru al educatiei, care este in prezent rector la Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) si deputat PSD, a incasat in 2007 venituri de peste 4.600 de euro luna, din indemnizatia de deputat si cea de la UPB.
Gheorghe Rosca, care se afla la al doilea mandat ca rector in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), manageriaza una dintre cele mai importante institutii de invatamant din Capitala si, totodata, unul dintre furnizorii-cheie de personal pentru angajatorii din domeniul financiar - bancar.
In prezent, Rosca gestioneaza 45.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi si are venituri de peste 4.500 de euro lunar, potrivit declaratiei de avere. Rosca a obtinut anul trecut venituri totale de circa 54.500 de euro din salariu, cercetare, indemnizatii si pensie. "Consider ca veniturile mele sunt justificate pentru activatile de profesor, rector si cercetare stiintifica pe care le desfasor", spune rectorul ASE.
Veniturile lunare are lui Ion Cucui, rectorul Universitatii Valahia din Targoviste, s-au ridicat la circa 4.000 de euro pe luna in 2007. Suma cuprinde atat salariul si indemnizatia de conducere primite ca rector, cat si veniturile rezultate din activitatea de cenzorat si ca membru in consiliul de administratie in diverse societati. Si rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca Radu Ioan Munteanu a ajuns anul trecut la venituri de 4.200 de euro pe luna. Veniturile includ banii pe care rectorul i-a primit pentru activitatea didactica, cat si din postura de angajat al muzeului etnografic al Transilvaniei sau ca membru in Consiliul de Administratie al Regiei Autonome de Termoficare din Cluj-Napoca.
Veniturile lunare ale unui rector sunt compuse din banii pe care ii primeste din activitatea didactica, din cercetare, cat si din indemnizatia de conducere lunara. Spre deosebire de un profesor obisnuit, rectorul primeste si o indemnizatie de conducere, care se stabileste ca procent din salariul de baza si poate varia intre 35% si 45%, arata Ordonanta nr. 15 din 2008. In functie de numarul de norme si de orele suplimentare, salariul unui profesor de la ASE poate ajunge la 6.000 - 7.000 de lei pe luna (1.600-1.850 de euro). 
Potrivit organizatiei AdAstra, cele mai puternice zece institutii de invatamant superior din Romania sunt Universitatea Alexandru Ioan Cuza (Iasi), Universitatea Babes-Bolyai (Cluj-Napoca), Universitatea Bucuresti, Universitatea Politenica Bucuresti, Universitatea de Tehnica Gheorghe Asachi (Iasi), Universitatea de Vest (Timisoara), Universitatea Valahia (Targoviste), Universitatea Politehnica (Timisoara), Universitatea Tehnica (Cluj-Napoca) si Universitatea din Craiova. Clasamentul ia in considerare doar numarul de articole stiintifice produse intr-un an, raportat la numarul de cadre didactice.
Doar trei dintre cei 10 rectori ai celor mai puternice universitati locale au decis sa-si publice situatia veniturilor pe 2007 prin intermediul declaratiilor de avere publicate pe site-urile institutiilor pe care le conduc, respectiv Ecaterina Andronescu (UPB), Ion Cucui (Universitatea Valahia) si Radu Ioan Munteanu (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca).
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, la nivelul anului universitar 2007/2008 erau 32.000 de cadre didactice in invatamantul universitar romanesc, in timp ce numarul tuturor profesorilor a fost de 277.000.
In Romania exista peste 50 de institutii de invatamant superior de stat si 27 de institutii de invatamant superior particulare acreditate, la care se adauga peste 20 de insititutii particulare de invatamant superior acreditate sa functioneze provizoriu. Rectorii altor doua institutii de invatamant superior, Universitatea Politehnica din Timisoara si Universitatea Bucuresti, au decis sa posteze declaratiile de avere pe site-urile organizatiilor pe care le conduc, dar nu le-au mai actualizat din 2004, respectiv 2006. Chiar daca la inceputul anului a fost reales in functia de rector al Universitatii Bucuresti, Ioan Panzaru nu si-a mai actualizat declaratia de avere din 2006. Veniturile totale (venituri salariale si venituri din proprietate intelectuala) incasate de rectorul institutiei de invatamant superior au depasit 35.100 de euro in 2005 (2.925 de euro lunar).
Nicolae Robu, rectorul Universitatii Politehnice din Timisoara nu si-a mai actualizat declaratia de avere din 2004. Cu toate acestea, documentul postat pe site-ul universitatii nu contine veniturile obtinute de Robu.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO