Eveniment

Scumpirea alimentelor accelereaza inflatia in Europa de Est

12.09.2007, 18:25 14

Socul cresterii preturilor alimentelor in statele din Europa de Est a fost resimtit in evolutia inflatiei in luna august, iar bancile centrale ale statelor din regiune vor fi in alerta maxima pentru a interveni in caz de nevoie, potrivit analistilor citati de Reuters.
Datele privind inflatia, publicate ieri in Romania, Ungaria si Slovacia, si luni in Cehia, arata o accelerare uniforma a cresterii preturilor alimentelor, dupa ce canicula si seceta din unele zone a redus drastic recoltele din regiune. Analistii considera ca presiunile asupra preturilor se vor accentua, pe masura ce efectul productiilor agricole scazute se va face simtit in industria de procesare a alimentelor.
"Majorarea din august a preturilor este doar inceputul, problema este reactia economistilor la informatiile referitoare la cresterea costului alimentelor si amploarea efectului negativ asupra inflatiei de baza", a declarat Martin Blum, seful departamentului de cercetari in domeniul pietelor emergente al UniCredit din Viena. Bunt considera ca Polonia, care va publica joi datele privind inflatia, precum si Romania sunt cele mai expuse la riscurile accelerarii inflatiei.
"Statele cu ritm rapid de dezvoltare si care au fost grav afectate de reducerea productiei agricole sunt cele mai expuse la efectul negativ al inflatiei preturilor alimentare asupra inflatiei de baza", a explicat reprezentantul UniCredit. Analistii anticipeaza ca inflatia din Polonia a fost in august de 1,9% si va ajunge, in decembrie, la 2,8%.
Rata anuala a inflatiei din Ungaria a scazut la 8,3%, in august, de la 8,4% in luna precedenta, intr-un ritm mai lent decat cel prognozat, pe fondul cresterii preturilor la alimente dupa recoltele slabe obtinute in urma secetei prelungite.
In Cehia, indicele preturilor de consum a fost in august de 2,4%, cu 0,2 puncte procentuale sub estimari, dar datele indica o amplificare a riscului inflationist, considera analisti ai Goldman Sachs. Ei au aratat, intr-o nota adresata investitorilor, ca Banca Centrala din Cehia ar putea majora dobanda de referinta la 4%, pana in primul trimestru al anului 2008, de la nivelul prezent de 3,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO