Eveniment

Radu Gheţea merge şi mâine la discuţii cu senatorii. Azi e rândul lui Andrei Stamatian, prim-vicepreşedintele băncii

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, a fost audiat ieri timp de două ore de către senatori. Mediafax Foto

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, a fost audiat ieri timp de două ore de către senatori. Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea, Valentina Postelincu

09.12.2013, 20:36 449

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, şi ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu s-au prezentat ieri în faţa Comisiei de buget-finanţe din Senat pentru a discuta despre managementul băncii de stat, pe fondul scandalului legat de creditul de un milion de euro acordat fiicei preşe­dintelui Traian Băsescu.

Audierea preşedintelui CEC a durat două ore şi s-a desfăşurat cu uşile închise, iar senatorii au decis să îl cheme pe Gheţea la audieri şi miercuri pentru a clarifica conformitatea activităţii băncii, în condiţiile în care surse citate de Mediafax spun că la unele între­bări ale comisiei oficialul băncii de stat a invocat legea secretului bancar.

WikiZF: Profilul companiei CEC Bank

Gheţea a declarat după ieşi­rea de la audieri că senatorii i-au solicitat date statistice privind activitatea CEC Bank, care vor fi prezentate în următoarele zile. Banca a transmis anterior un alt set de documente către comisia senatorială, inclusiv lista tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011. Senatorii au cerut şi lista creditelor acordate de CEC administraţiilor locale, în special celor din Cluj-Napoca şi Braşov.

Nicolae Cinteză a declarat ieri după discuţia cu senatorii că CEC Bank are în portofoliu cinci credite care depăşesc un milion de euro acordate persoanelor fizice, precizând că împrumutul acordat Ioanei Băsescu este un credit normal şi că nu există termenul de credit special.

Şeful supravegherii din BNR a mai spus că senatorii nu l-au întrebat nimic, în mod direct, despre creditul acordat fiicei preşedintelui. La sfârşitul lunii trecute, Cinteză spunea că BNR urma să iniţieze un control de conformitate privind creditul acordat Ioanei Băsescu, la solicitarea Ministerului Finanţelor care reprezintă statul ca acţionar unic al CEC Bank.

Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, a declarat că Radu Gheţea nu s-a plâns de vreo ingerinţă a politicului în activitatea băncii de stat şi că a prezentat „o situaţie roz“ a CEC Bank.

„Nu s-a plâns, domnia sa a prezentat o situaţie roz a CEC sub conducerea domniei sale. Domnul Cinteză a fost echilibrat în declaraţii, iar Mnisterul de Finanţe are o altă opinie cu privire la activitatea managerial a CEC“, a spus preşedintele Comisiei.

Nicula a precizat că membrii comisiei nu ştiu care sunt celelalte patru persoane fizice care au luat credite de peste un million de euro de la CEC. Cinteză a declarat totuşi, întrebat despre presiuni din partea unor politicieni la adresa CEC Bank, că aceasta „este o bancă de stat şi probabil astfel de lucruri se întâmplă în orice ţară din lume în care statul are participaţii“.

Ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu a declarat după audierile din Comisia de buget-finanţe a Senatului că activitatea managerială a CEC Bank nu a adus impulsul dorit şi că a propus încă din vară o conducere duală, formată din directorat şi consiliu de supraveghere. Directoratul băncii de stat ar avea cinci membri, iar consiliul de supraveghere şapte membri.

Gheţea, unul dintre veteranii sistemului bancar, are mandat până în primăvara anului 2015, iar Chiţoiu spune că în contextul introducerii conducerii duale, vor fi analizate prevederile din contractul de mandat şi „s-ar putea (ca Gheţea – n. red) să aibă loc într-o formulă în conducerea CEC Bank. El este în prezent şi preşedinte al directoratului şi al consiliului de supraveghere.

Chiţoiu a mai spus că banca de stat este în prezent pe pierdere şi că nu şi-a îndeplinit ţintele pe care şi le-a asumat prin bugetul de venituri şi cheltuieli. Potrivit ultimelor date publice, banca a avut anul trecut un profit net de circa 36 milioane de lei, în scădere cu 70%.

Astăzi va fi audiat de Comisia de buget-finanţe din Senat şi prim-vicepreşedintele CEC Bank, Andrei Stamatian, precum şi membrii consiliului de administraţie al băncii de stat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO