Bănci și Asigurări

Preşedintele CEC Bank şi şeful Direcţiei Supraveghere din BNR răspund azi în faţa Comisiei senatoriale de buget-finanţe care evaluează managementul băncii de stat

Preşedintele CEC Bank şi şeful Direcţiei Supraveghere...

Autor: Razvan Voican

08.12.2013, 21:02 627

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, a confirmat că se va prezenta astăzi în faţa Comisiei de buget-finanţe din Senat care l-a convocat alături de preşedintele CEC Bank Radu Gheţea şi de ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu pentru a discuta calitatea managementului din banca de stat în contextul scandalului iscat de creditul de 1 mil. euro acordat Ioanei Băsescu, fiica pre­şedintelui Traian Băsescu, pentru cumpărarea unui teren agricol de aproape 300 de hectare.

BNR recunoaşte autoritatea Par­lamen­tului, instituţia împuternicită să-i numească consiliul de administraţie.

La sfârşitul lunii trecute, Cinteză spunea că BNR urma să iniţieze un con­trol de conformitate privind creditul acordat Ioanei Băsescu, la solicitarea Ministerului Finanţe­lor care reprezintă statul ca acţionar unic al CEC Bank.

Cosmin Nicula (PSD), preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, a precizat vineri că audierile nu vizează în particular creditul acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu, ci „activitatea managerială a CEC“.

„Eu nu am în vedere analizarea creditelor date de către CEC persoanelor fizice sau juridice din România, pe mine mă interesează activitatea managerială a conducerii acestei instituţii. (...) Trebuie să ţinem cont de faptul că CEC este o bancă a statului român, cu capital integral românesc, şi mi se pare absolut normal ca ei să vină să dea nişte explicaţii unei comisii parlamentare“, a declarat Nicula, citat de Mediafax. Concluziile vor fi înaintate Biroului Permanent al Senatului până pe 18 decembrie, comisia nefiind împuternicită să facă recomandări eventual legate de schimbarea conducerii CEC.

Comisia a cerut de la CEC normele după care acordă credite, precum şi o listă cu creditele speciale acordate începând din 2011, respectiv pe cele cu valoare peste standard aprobate la cele mai înalte niveluri ierarhice.

Şi ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu afirma luna trecută că evaluează performanţa managementului CEC Bank în contextul unei analize privind modificarea sistemului de administrare din banca de stat. Schim­barea ar putea presupune trecerea la sistemul dualist, care se regăseşte în majoritatea băncilor şi care înseamnă în primul rând separarea funcţiei de preşedinte executiv/director general de cea de preşedinte al consiliului de administraţie/de supraveghere.

Surse bancare afirmau încă de la începutul toamnei că grupări politice atât din PNL, cât şi din USL doreau schimbarea lui Radu Gheţea din funcţia de preşedinte al CEC Bank (care cumulează atribuţiile executive cu cele de preşedinte al CA), deşi mandatul acestuia expiră în mai 2015.

Pe de altă parte, alianţa USL aflată la guvernare a hotărât înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ancheteze achiziţionarea de către Ioana Băsescu a terenului de 300 de hectare din Călăraşi cu credit de la CEC Bank.

Radu Gheţea, preşedintele CEC, a declarat în urmă cu o săptămână că la acordarea respectivului credit nu s-au încălcat nici regulamentele BNR, nici normele interne ale băncii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO