Bănci și Asigurări

Rata la creditul dat de CEC Ioanei Băsescu a scăzut cu 3.800 lei după actualizarea Robor

Rata la creditul dat de CEC Ioanei Băsescu a scăzut cu...

Autor: Ciprian Botea

20.11.2013, 21:27 4123

Creditul de 4,6 milioane de lei obţinut de Ioana Bă­ses­cu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, de la banca de stat CEC Bank are o rată lunară de 26.500 de lei (echivalentul a 17 salarii medii), incluzând principalul, dobânda şi un comision de administrare de 1.200 de lei, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor din contractul de credit.

Iniţial, rata lunară a creditului contractat la începutul lui septembrie a fost de circa 30.300 de lei (6.800 de euro), dar a scăzut luna trecută, după ajustarea indicelui Robor la 3 luni (utilizat ca referinţă în contractul respectiv).

„Rata dobânzii este variabilă şi se modifică periodic în funcţie de variaţia indicelui de referinţă la data de întâi a fiecărui trimestru“, scrie în contractul de credit.

Indicele Robor la 3 luni ajunsese la 3,3% pe an la începutul lunii octombrie, cu 1,3 puncte procentuale sub nivelul din luna iulie, care fusese luat în calcul la încheierea contractului de credit. Dobânda nominală a creditului a devenit astfel 5,2% pe an.

Creditul are o marjă fixă de 1,9% peste indicatorul de referinţă, ceea ce înseamnă că dobânda nominală este de 5,2% pe an în prezent.

Dobânda anuală efecivă (care exprimă costul total al împrumutului) este de aproape 5,8% pe an, având în vedere că banca încasează lunar şi un comision de administrare de aproximativ 1.200 de lei.

Formula de calcul din contractul încheiat de CEC Bank cu Ioana Băsescu este inedită, în condiţiile în care banca are în oferta standard adresată persoanelor fizice două tipuri de credite destinate achiziţiei de teren: una cu marjă de 2,9% peste Robor la 3 luni şi una cu marjă de 1,9% peste Robor la 6 luni, care are o valoare cu 0,5 puncte procentuale peste scadenţa de trei luni. Diferenţa de o jumătate de punct procentual ar însemna practic un plus de 1.400 de lei la rata lunară. Dobânda mai mică nu este singura favoare făcută de banca de stat fiicei preşedintelui: suma de 4,6 milioane de lei depăşeşte cu 65% plafonul din oferta standard. Şi timpul de aprobare a dosarului, de numai 5 zile lucrătoare, este surprinzător. De exemplu, un credit imobiliar Prima casă este aprobat în circa două luni.

Ioana Băsescu trebuie să achite până la finalul contractului de credit, cu o durată de 30 de ani, 9,5 mil. lei către CEC Bank. Suma de rambursat a scăzut cu circa 1,5 mil. lei faţă de varianta de calcul prezentată în contractul de credit (de aproape 11 mil. lei) după ajustarea indicatorului Robor.

CEC are şi în varianta standard cea mai bună ofertă din piaţă la creditele pentru achiziţia de teren. Banca de stat afişează o dobândă efectivă de puţin peste 7% pe an, conform calculatorului de credite de pe portalul conso.ro. Doar ciprioţii de la Marfin mai afişează o dobândă efectivă sub 8% pe an. Bancpost vinde credite în lei pentru achiziţia de teren cu dobândă nominală de 8% pe an, Carpatica cu 8,8% pe an, iar Banca Feroviara cu 8,9% pe an.

CEC Bank a ajuns în vârtejul jocurilor politice după acordarea creditului de peste un milion de euro fiicei preşedintelui, coaliţia de guvernare USL încercând acum debarcarea lui Radu Gheţea, preşedintele băncii, cel care a tot evitat în ultimii şase ani debarcarea dorită de diferite tabere politice.

Ceea ce i se reproşează lui Gheţea sunt tocmai suma mare împrumutată unei persoane fizice, dobânda mică şi viteza de aprobare a dosarului de credit. El a fost programat la audieri în faţa unei comisii pe 9 decembrie, iar pe 10 decembrie va merge în faţa senatorilor prim-vicepre­şedintele Andrei Stamatian. Şi Ministerul Finan­ţelor – acţionarul CEC Bank, cu o participaţie de 100% – lucrează la propria evaluare a performan­ţelor conducerii băncii.

Radu Gheţea cumulează funcţia de preşedinte executiv cu cea de preşedinte al consiliului de administraţie, având astfel puteri depline în bancă. Finanţele derulează în prezent şi o procedură de schimbare a sistemului de administrare a CEC Bank, prin separarea conducerii executive de funcţiile de administrare şi supraveghere, idee care a mai fost discutată şi în trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO