Eveniment

Banca Naţională a României începe la cererea Ministerului de Finanţe un control la CEC privind creditul acordat Ioanei Băsescu

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Mediafax

28.11.2013, 20:43 357

Banca Naţională va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de con­for­mitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decem­brie, potrivit directorului Direcţiei Supra­veghere din BNR, Nicolae Cinteză. Între­bat de jurnalişti dacă BNR va efectua un control la CEC privind creditul con­trac­tat de către fiica cea mare a preşe­din­telui, Ioana Băsescu, Cinteză a răspuns că da.

El a precizat că Ministerul Finanţelor a transmis miercuri această solicitare către Banca Naţională a României (BNR), în calitate de principal acţionar al CEC şi că acţiunea de verificare va fi încheiată până la 9 decembrie.

Plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe, iar ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu şi preşedintele CEC Bank Radu Gheţea sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.

Membrii Comisiei de buget din Senat au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor credi­te­lor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011. Ioana Băsescu arăta la jumătatea acestei luni că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achi­tând din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni.

Preşedintele Traian Băsescu declara că a convins-o pe fiica sa cea mare să cumpere tere­nul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Pe de altă parte, ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu a declarat, la 13 noiembrie, că a fost sunat, în urmă cu două-trei săp­tă­mâni, de către Traian Băsescu, care l-a rugat ca Gheţea să nu fie schimbat de la con­du­ce­rea CEC, fără a motiva această intervenţie.

Ulterior, şeful statului a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Chiţoiu, în cursul căreia „l-a avertizat“ să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea înainte de terminarea mandatului legal.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO