Eveniment

Japonia: a început goana după iod. Industria electronică trimite şocuri globale. Tensiunea nucleară nu scade

Japonia: a început goana după iod. Industria electronică trimite şocuri globale. Tensiunea nucleară nu scade

Autor: Livadariu Andreea

17.03.2011, 23:52 57

Goana cea mare a japonezilor este acum să plece din zoneleafectate şi să-şi cumpere sare iodată. În supermarketuri s-auformat cozi şi oamenii cumpără cu kilogramele de teamă să nu setermine (foto). Iodul din sare ar împiedică absorbţia radiaţiilorîn organism, afirmă medicii.

Pe de altă parte, piaţa de electronice ar putea fi grav afectată caurmare a dezastrului care a lovit Japonia, în condiţiile în carecompanii de renume, precum NEC, Panasonic şi Fujitsu au sistatactivitatea de producţie deoarece au înregistrat distrugeri lafabrici, iar producătorul Sony a închis şapte fabrici, scrie TheGuardian.

Cele mai afectate produse electronice vor fi cardurile de memorie,monitoarele de calculatoare şi consolele, spun analiştii străini,care văd un pericol al majorării preţurilor şi pe segmentele depanouri solare şi baterii cu litiu. "Nu avem probleme pe partea deachiziţie, deoarece sub 2% din produsele importate de noi sunt deproducţie japoneză. Restul vin din alte părţi ale Asiei. Singurulrisc pe care îl văd este unul speculativ şi atunci vom vedea cum vareacţiona piaţa", spune Marius Ghenea, preşedinte al grupului dedistribuţie FitDistribution.

Banca Japoniei a injectat marţi 245 mld. dolari în pieţelemonetare, cu scopul de a preveni efectele în lanţ ale dezastruluinatural care a lovit Japonia în urmă cu o săptămână, însăincertitudinile de pe pieţele străine se păstrează: FTSE 100,principalul indice al bursei de la Londra, a scăzut în aceastăsăptămână cu 97 de puncte, la o valoare de 5598.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO