Japonia: a început goana după iod. Industria electronică trimite şocuri globale. Tensiunea nucleară nu scade

Autor: Livadariu Andreea 17.03.2011

Goana cea mare a japonezilor este acum să plece din zonele afectate şi să-şi cumpere sare iodată. În supermarketuri s-au format cozi şi oamenii cumpără cu kilogramele de teamă să nu se termine (foto). Iodul din sare ar împiedică absorbţia radiaţiilor în organism, afirmă medicii.

Pe de altă parte, piaţa de electronice ar putea fi grav afectată ca urmare a dezastrului care a lovit Japonia, în condiţiile în care companii de renume, precum NEC, Panasonic şi Fujitsu au sistat activitatea de producţie deoarece au înregistrat distrugeri la fabrici, iar producătorul Sony a închis şapte fabrici, scrie The Guardian.

Cele mai afectate produse electronice vor fi cardurile de memorie, monitoarele de calculatoare şi consolele, spun analiştii străini, care văd un pericol al majorării preţurilor şi pe segmentele de panouri solare şi baterii cu litiu. "Nu avem probleme pe partea de achiziţie, deoarece sub 2% din produsele importate de noi sunt de producţie japoneză. Restul vin din alte părţi ale Asiei. Singurul risc pe care îl văd este unul speculativ şi atunci vom vedea cum va reacţiona piaţa", spune Marius Ghenea, preşedinte al grupului de distribuţie FitDistribution.

Banca Japoniei a injectat marţi 245 mld. dolari în pieţele monetare, cu scopul de a preveni efectele în lanţ ale dezastrului natural care a lovit Japonia în urmă cu o săptămână, însă incertitudinile de pe pieţele străine se păstrează: FTSE 100, principalul indice al bursei de la Londra, a scăzut în această săptămână cu 97 de puncte, la o valoare de 5598.