Eveniment

Industria şi construcţiile au fost pe plus în mai, dar consumul de energie a scăzut

Industria şi construcţiile au fost pe plus în mai, dar consumul de energie a scăzut

Autor: Claudia Medrega

09.07.2012, 00:06 396

Cifra de afaceri şi comenzile noi din in­dustrie au înregistrat creş­teri în luna mai, la fel şi lu­crările de con­struc­ţii, în timp ce con­sumul de ener­gie a rămas în teritoriul negativ, po­trivit datelor de la Institutul Naţional de Sta­tis­tică. Veştile bune din zona industriei indică faptul că există şanse ca producţia industrială să fie mai puternică în al doilea trimestru după evoluţia nefavorabilă din primele trei luni ale anului. Co­men­zile noi din industrie pe piaţa internă şi ex­ternă au înregistrat în luna mai o creştere de 3,7% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, în timp ce afacerile din industrie s-au majorat cu 7,1%.

Informaţiile favorabile despre industrie şi construcţii au venit după ce la începutul săp­tămânii trecute Statistica a anunţat că cel mai important indicator al consumului populaţiei - comerţul cu amănuntul - a înre­gistrat în luna mai o creştere de 5,6% faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, în condiţiile în care pe primele patru luni creşterea fusese de 4%.

Graţie dinamicii pozitive a comerţului, dar şi contribuţiei fa­vo­rabile a agri­cul­turii şi construc­ţiilor, şi posibil a in­dus­triei, în al doilea trimestru ar urma să se înre­gistreze cea mai mare creştere eco­no­mică din acest an, după cum indică unii analişti, după ce în primul tri­mes­tru economia a reintrat în recesiune.

Totuşi, pe ansamblul acestui an in­dustria, unul dintre principalele mo­toare ale economiei, va avea o contribuţie mai slabă la PIB, conform celor mai multe esti­mări, având în vedere slăbirea cererii externe pe fondul problemei datoriilor suverane cu care se confruntă Europa.

Semnale favorabile au venit şi din sfera construcţiilor. În luna mai volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 16,5% comparativ cu acelaşi interval de anul trecut, ritm com­parabil cu cel din aprilie.

Pe de altă parte, din domeniul energetic veştile nu sunt bune. Consumul de energie elec­trică, un indicator a cărui evoluţie dă sem­nale despre modul în care merge economia, a fost pe scădere. Importanţa analizei consu­mu­lui de energie electrică vine în contextul în care acest in­di­cator reflectă modul în care merg marile in­dustrii sau companiile care "înghit" cantităţi enorme de electricitate pentru a funcţiona şi care până la urmă exprimă pulsul unei întregi economii.
 

Creştere la comenzile noi şi la afacerile din industrie în mai

Comenzile noi din industrie pe piaţa internă şi externă au înregistrat în luna mai o creştere de 3,7% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, în timp ce afacerile din industrie s-au majorat cu 7,1%, datorită avansului din industria prelucrătoare şi industria extractivă. La nivelul comenzilor noi aceasta este a doua creştere din acest an după plusul de 4,1% raportat în luna martie. Rezultatul pozitiv din mai s-a datorat creşterilor din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (29,8%), industria bunurilor de uz curent (8,6%) şi din industria bunurilor intermediare (7,6%), în timp ce industria bunurilor de capital a scăzut cu 1,6%. Faţă de luna aprilie 2012 creşterea comenzilor noi din industrie în termeni nominali a fost de 12,9%. Pe ansamblul primelor cinci luni din acest an comenzile noi din industrie, pe total, au crescut cu 0,3% faţă de acelaşi interval din 2011. Cifra de afaceri din industrie, pe total piaţa internă şi piaţa externă, a crescut cu 3,5% în primele cinci luni comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal datorită creşterilor din industriile extractivă şi prelucrătoare.
 

Lucrările de construcţii au rămas pe plus

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în luna mai cu 16,5% comparativ cu acelaşi interval de anul trecut, ca serie ajustată, avansul fiind de 21,1% pe serie brută. S-au înregistrat creşteri la lucrările de construcţii noi şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu 29,6%, respectiv 14,4%, în timp ce lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 7,5%.

Pe primele cinci luni ale anului ascensiunea lucrărilor de construcţii a fost de 9,4% pe serie ajustată şi 10,8% pe serie brută.

Evoluţia favorabilă a fost influenţată de creşterea înregistrată la lucrările de construcţii noi (Ă26,7%). La lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-au înregistrat scăderi cu 17,7%, respectiv 6,2%.

Resursele şi consumul de energie, în scădere la cinci luni

Resursele de energie electrică au scăzut cu 6,5% în primele cinci luni ale anului, iar consumul final de energie electrică a fost de 21,9 miliarde KWh, cu 1,8% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2011. Iluminatul public a înregistrat o creştere cu 7,1%, în timp ce consumul populaţiei a crescut cu 1,5%. Potrivit datelor INS şi resursele de energie primară au scăzut cu 2,7% în perioada ianuarie - mai 2012. Principalele resurse de energie primară în primele cinci luni au totalizat 14,29 mil. tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 401.000 tep faţă de perioada similară a anului trecut. În această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 25,5 miliarde KWh, în scădere cu 1,7 mld. KWh (-6,5%) faţă de perioada corespunzătoare a anului 2011. Scăderea resursei de energie electrică a fost cauzată în principal de diminuarea producţiei cu 1,9 mld. KWh (-7,3%). Exportul de energie electrică a fost de 387,6 mil. KWh, în scădere cu 1,3 mld. KWh, respectiv cu 78,2%. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3,2 mld. KWh, în scădere cu 3,2 mil. KWh, respectiv 0,1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO