Eveniment

Managerii cred că activitatea în industrie şi construcţii creşte în lunile de primăvară

Managerii cred că activitatea în industrie şi construcţii creşte în lunile de primăvară

Bogdan Drăgoi, ministrul finan­ţelor: Ne-am uitat la comenzi, ne-am uitat la exporturi, la cerere, şi, fără niciun fel de problemă, avansul poate fi atins.

Autor: Claudia Medrega

29.03.2012, 00:05 384

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada martie-mai la o creştere a activităţii în industria prelucrătoare şi construcţii, precum şi la un avans moderat în comerţul cu amănuntul şi servicii, faţă de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Acesta este unul dintre primele semnale pozitive legate de evoluţia economiei în al doilea trimestru, după ce în primele luni ale anului economia a fost blocată de viscol şi ger.

Bogdan Drăgoi, ministrul finan­ţelor, susţine că avansul economic de 1,5-2% estimat pentru acest an poate să fie atins în ciuda semnelor de întrebare legate de evoluţia economiilor din Europa, principala piaţă de export a României. "Ne-am uitat la comenzi, ne-am uitat la exporturi, la cerere, şi, fără niciun fel de problemă, avansul poate fi atins."

În condiţiile în care se constată o încetinire a ritmului de creştere anual al exporturilor de la 30%-50% spre 10%, iar agricultura poate să nu mai înregistreze un an excepţional ca în 2011, atunci plusul economic trebuie să vină din consumul intern care se reface extrem de greu după recesiune. Un impuls va fi majorarea salariilor din a doua parte a anului, dacă guvernul o va opera.

Europa încearcă să reziste intrării în recesiune. Analiştii economici şi brokerii apreciază că nu ar fi o surpriză ca economia României să se contracte în primul trimestru, atât din cauza încetinirii economiei europene, cât şi a condiţiilor meteo nefavorabile de la începutul anului, dar văd o revenire a activităţii economice în trimestrul al doilea.

În ianuarie, cea mai bună veste a venit de la consum, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul înregistrând o creştere de 9,9% faţă de ianuarie 2011. Aceasta a fost a patra lună consecutivă de creştere. Industria a frânat însă puternic din cauza scăderii comenzilor, în special din Europa.

Anul trecut economia a revenit în teritoriul pozitiv, înregistrând o creştere economică de 2,5%, avansul fiind susţinut în principal de evoluţia din industrie şi agricultură.

Acum o săptămână Guvernul a decis să revizuiască în jos prognoza de creştere economică pentru 2012, de la nivelul de 1,8-2,3%, pe care a fost construit bugetul, la +1,7%, noua estimare fiind încă optimistă comparativ cu estimările bancherilor, care şi-au ajustat previziunile spre 0,5%-1%.

FMI şi Comisia Europeană estimează pentru acest an un avans economic de 1,5-2%.

Ce spune sondajul INS

Managerii din industria prelucră­toare preconizează pentru perioada martie - mai o creştere a volumului produc­ţiei (sold conjunc­tural +17%). Şi în construcţii se va înregistra o majorare a volumului producţiei (sold conjunctural +19%). În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) ar urma să crească moderat (sold conjunctural +10%), pe fondul unei relative stabilităţi a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%) şi o uşoară majorare a preţurilor de vânzare sau de facturare (sold conjunctural +8%).

Concluziiile INS au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendin­ţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, ob­ţinut ca di­ferenţă în­tre pro­cen­tajul managerilor care au ales va­rianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO