Eveniment

Guvernul a dat drumul în iunie la 6 miliarde de lei în economie

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor. Foto Mihai Dăscălescu

Guvernul a dat drumul în iunie la 6 miliarde de lei în economie

Autor: Claudia Medrega

26.07.2011, 00:02 854

Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, audat semne de revenire în iunie, după mai bine de doi ani şijumătate de scăderi aproape neîntrerupte, dar au continuat săcrească şi cheltuielile cu bunuri şi servicii.

La jumătatea anului cheltuielile de capital au ajuns la 8,08mld. lei, cu aproape 30% peste nivelul din aceeaşi perioadă aanului trecut. Surprinzător, doar în iunie au fost făcuteinvestiţii de aproape 3 mld. de lei, comparabil cu valoarea dinprimele trei luni ale anului, nivelul fiind triplu faţă de iunie2010. Pe un trend ascendent au fost şi cheltuielile cu bunuri şiservicii, care au urcat cu 14,6% faţă de primele şase luni din2010. În iunie cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost de 2,7mld. lei, în creştere cu 36,6%.

FMI a atenţionat recent oficialii de la Bucureşti, dupăaprobarea la Washing­ton a primei evaluări a noului acord, că estenevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor decapital şi absorbţia fondurilor de la UE.

Cheltuielile de capital au fost pe o tendinţă descendentă înultimii doi ani şi jumătate, comparativ cu vârful atins în 2008, de26,7 mld. lei, iar scăderile au continuat şi în primele cinci lunidin acest an în ciuda îmbunătăţirii vizibile a încasărilorbugetare. Cheltuielile de capital au fost, din păcate, instrumentulprin care s-au ajustat cheltuielile bugetare pentru atingereaţintelor de deficit bugetar în ultimii ani.

Cheltuielile totale pentru investiţii, care includ pe lângăcheltuielile de capital şi sumele aferente programelor dedezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost peprimele şase luni de 14,8 mld. lei, faţă de 11,6 mld. lei în aceaşiperioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise deMinisterul Finanţelor. Unele categorii de cheltuieli s-au menţinutînsă în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anuluiprecedent: cheltuieli de personal (-18,9%), subvenţii (-18,6%),asistenţă socială (-2,4%).

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 96,2 mld.lei, în creştere cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anuluiprecedent, Finanţele explicând evoluţia prin creştereacheltuielilor de cofinanţare pentru proiecte cu finanţarenerambursabilă. Veniturile totale au totalizat 85 mld. lei lajumătatea anului, în creştere cu 9,6% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut, evoluţia fiind influenţată în principal de creştereaîncasărilor din TVA (Ă31,5%) şi accize (Ă27,1%).

Sumele colectate din contribuţii de asigurări sociale au depăşitcu 4,7% nivelul din aceeaşi perioadă din 2010, iar încasările dinimpozitul pe profit au crescut cu doar 1,4%.

Deficitul bugetar a ajuns la sfârşitul lunii iunie la 11,3 mld.de lei, reprezentând 2,07% din PIB, nivelul fiind cu aproape 1 mld.lei sub ţinta agreată cu FMI.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Foto Silviu MateiCespune şeful Consiliului Fiscal

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal spune că estebine că Finanţele au reuşit să menţină deficitul bugetar sub limitanegociată cu FMI, fiind plauzibilă chiar atingerea ţintei peîntregul an. "Dacă se menţine un control strict asupracheltuielilor, ţinta pe 2011 poate fi atinsă chiar cu o marjăconfortabilă. Marja aceasta ar putea fi însă consumată de impactulbugetar negativ al consolidării unor companii de stat la deficitulbugetar."

Adevărata provocare este însă atingerea ţintei de deficit de 3%din PIB pentru anul 2012, apreciază Dumitru. "Atingerea ţintei pe2012 poate necesita măsuri suplimentare de control strict alcheltuielilor şi/sau îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare.Chiar dacă economia va creşte cu 3,5-4% în 2012 (aşa cum aratăestimările oficiale), acest lucru nu cred că este suficient pentrua reduce deficitul bugetar de la 4,4% din PIB în 2011 la 3% din PIBîn 2012, deficitul bugetar din România având mai degrabă o naturăstructurală."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO