Guvernul a dat drumul în iunie la 6 miliarde de lei în economie

Autor: Claudia Medrega 26.07.2011

Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au dat semne de revenire în iunie, după mai bine de doi ani şi jumătate de scăderi aproape neîntrerupte, dar au continuat să crească şi cheltuielile cu bunuri şi servicii.

La jumătatea anului cheltuielile de capital au ajuns la 8,08 mld. lei, cu aproape 30% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Surprinzător, doar în iunie au fost făcute investiţii de aproape 3 mld. de lei, comparabil cu valoarea din primele trei luni ale anului, nivelul fiind triplu faţă de iunie 2010. Pe un trend ascendent au fost şi cheltuielile cu bunuri şi servicii, care au urcat cu 14,6% faţă de primele şase luni din 2010. În iunie cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost de 2,7 mld. lei, în creştere cu 36,6%.

FMI a atenţionat recent oficialii de la Bucureşti, după aprobarea la Washing­ton a primei evaluări a noului acord, că este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor de la UE.

Cheltuielile de capital au fost pe o tendinţă descendentă în ultimii doi ani şi jumătate, comparativ cu vârful atins în 2008, de 26,7 mld. lei, iar scăderile au continuat şi în primele cinci luni din acest an în ciuda îmbunătăţirii vizibile a încasărilor bugetare. Cheltuielile de capital au fost, din păcate, instrumentul prin care s-au ajustat cheltuielile bugetare pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar în ultimii ani.

Cheltuielile totale pentru investiţii, care includ pe lângă cheltuielile de capital şi sumele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele şase luni de 14,8 mld. lei, faţă de 11,6 mld. lei în aceaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor. Unele categorii de cheltuieli s-au menţinut însă în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent: cheltuieli de personal (-18,9%), subvenţii (-18,6%), asistenţă socială (-2,4%).

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 96,2 mld. lei, în creştere cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, Finanţele explicând evoluţia prin creşterea cheltuielilor de cofinanţare pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă. Veniturile totale au totalizat 85 mld. lei la jumătatea anului, în creştere cu 9,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţia fiind influenţată în principal de creşterea încasărilor din TVA (Ă31,5%) şi accize (Ă27,1%).

Sumele colectate din contribuţii de asigurări sociale au depăşit cu 4,7% nivelul din aceeaşi perioadă din 2010, iar încasările din impozitul pe profit au crescut cu doar 1,4%.

Deficitul bugetar a ajuns la sfârşitul lunii iunie la 11,3 mld. de lei, reprezentând 2,07% din PIB, nivelul fiind cu aproape 1 mld. lei sub ţinta agreată cu FMI.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Foto Silviu MateiCe spune şeful Consiliului Fiscal

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal spune că este bine că Finanţele au reuşit să menţină deficitul bugetar sub limita negociată cu FMI, fiind plauzibilă chiar atingerea ţintei pe întregul an. "Dacă se menţine un control strict asupra cheltuielilor, ţinta pe 2011 poate fi atinsă chiar cu o marjă confortabilă. Marja aceasta ar putea fi însă consumată de impactul bugetar negativ al consolidării unor companii de stat la deficitul bugetar."

Adevărata provocare este însă atingerea ţintei de deficit de 3% din PIB pentru anul 2012, apreciază Dumitru. "Atingerea ţintei pe 2012 poate necesita măsuri suplimentare de control strict al cheltuielilor şi/sau îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare. Chiar dacă economia va creşte cu 3,5-4% în 2012 (aşa cum arată estimările oficiale), acest lucru nu cred că este suficient pentru a reduce deficitul bugetar de la 4,4% din PIB în 2011 la 3% din PIB în 2012, deficitul bugetar din România având mai degrabă o natură structurală."