Eveniment

Este oficial: Autocarul răsturnat avea şi poliţă RCA şi Casco la Omniasig

Este oficial: Autocarul răsturnat avea şi poliţă RCA...

Autor: Anelis Baciu

26.06.2013, 21:04 139

Omniasig a confirmat ieri că autocarul plin cu turişti care s-a răsturnat în Muntenegru avea o poliţă de asigurare auto obligatorie (RCA), emisă de compania deţinută de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG). De asemenea, poliţa auto facultativă Casco, care include şi o clauză privind asigurarea împotriva accidentelor şi a persoanelor era emisă tot de Omniasig.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii asigurătorului nu au precizat care a fost valoarea sumei asigurate pe poliţa Casco şi nici valoarea primei pe care au încasat-o pentru cele două poliţe.

Potrivit unor informaţii din piaţă prima medie anuală pe care o companie de asigurări o primeşte pentru un autocar de dimensiunile celui implicat în accidentul din Muntenegru este de 3.000-4.000 de lei. Asigurătorul va plăti mai întâi despăgubirea pentru accidente şi bagaje care era acoperită în baza unei clauze incluse în contractul facultativ de asigurare.

Sumele plătite în contul acestor daune vor fi probabil destul de mici, în comparaţie cu despăgubirile pentru vătămări corporale şi morale pe care le-ar putea acoperi asigurarea RCA.

Având în vedere proporţiile accidentului în care au murit 18 persoane, iar alte 29 au fost rănite, dauna plătită de Omniasig ar putea să ajungă la cinci milioane de euro, limita de despăgubire maximă de pe piaţa românească.

Cazurile de despăgubire morală şi vătămări corporale vor fi rezolvate cel mai probabil în instanţă, astfel că rudele victimelor vor primi despăgubirile cel mai devreme abia peste un an, pentru că sentinţele în cazul unor astfel de procese durează până la un an şi jumătate.

Majoritatea daunelor pentru vătămările corporale şi morale sunt gestionate de instanţele judecătoreşti, iar sumele solicitate sunt foarte mari, de ordinul milioanelor de euro.

Vătămările corporale sunt greu de cuantificat pentru că nu există o grilă rigidă, un reper care să stabilească va­loarea acestor daune, pro­cedura actuală fiind extrem de flexibilă.

În prezent există doar plafonul de cinci milioane de euro, reprezentând suma maximă care poate fi acordată pentru un singur eveniment, indiferent de numărul persoa­nelor afectate.

Reprezentanţii Omniasig au afirmat că asigurătorul a înfiinţat o linie telefonică spe­cială la care persoanele im­plicate în accident sau rudele acestora pot apela pentru  a primi informaţii despre mo­dalitatea prin care pot intra în posesia despăgubirilor. „Aceasta este menirea unei societăţi de asigurări, de aceea punem la dispoziţia celor afectaţi întreaga noastră experienţă şi pricepere în instrumentarea daunelor pentru a-i consilia şi a le uşura din povara clipelor de coşmar prin care trec“, a declarat Mihai Tecău, preşedintele directoratului Omniasig.

Autocarul deţinut de firma Gregory Tour mai fusese implicat într-un accident rutier la începutul lunii februarie a lui 2011, asigurarea RCA fiind încheiată la aceea dată la Euroins. Reprezentanţii Euroins au transmis că nu pot oferi informaţii despre amploarea accidentului din 2011 şi nici despre existenţa unei poliţe de asigurarea auto faculatativă de tip Casco fără acordul clientului.

Anul trecut Omniasig a plătit despăgubiri mai mari decât primele încasate pe RCA. Astfel, în timp ce încasările din prime s-au situat la 214 milioane de lei, despăgubirile plăite de austriecii de la VIG în contul poliţelor auto obligatorii s-au ridicat la 304 milioane de lei.

Practic, asigurătorul a înregistrat pierderi din activitatea de subscriere pe RCA.

În cazul poliţei de răspundere civilă auto al autocarului implicat în accidentul din Muntenegru, cel mai probabil, se va activa un contract de reasigurare, obligatoriu pentru companiile care subscriu pe RCA. Reasigurătorul ar putea fi chiar din cadrul grupului VIG, pentru că Omniasig deţine poliţe de reasiguarea atât la VIG Re, cât şi la alţi reasigurători.

Valoarea primelor cedate în reasigurare de către Omniasig s-a situat la aproximativ 122 milioane de lei, adică aproape 40% din totalul primelor subscrise cedate.

Omniasig a avut afaceri de circa un miliard de lei anul trecut, valoare ce l-a poziţionat pe locul doi în clasamentul pieţei locale de asigurări, după Astra.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO