Eveniment

Economia pierde viteza: crestere de 5,6% in T2

05.09.2007, 19:00 9

Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) a fost de numai 5,6% in trimestrul al doilea si de 5,8% pe primul semestru, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Economia a crescut astfel din nou sub asteptarile analistilor, indicand o tendinta evidenta de incetinire.
In urma cu o saptamana, 15 analisti si oficiali ofereau o estimare medie de 6,1% de crestere economica pentru trimestrul al doilea si de 6,05% pentru cresterea din primul semestru. Trei analisti au estimat corect nivelul cresterii economice: Ion Ghizdeanu (presedintele Comisiei Nationale de Prognoza), Dragos Cabat (vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiari) si Lucian-Liviu Albu (directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane). Desi INS nu a publicat si cresterile pe ramuri, datele preliminare arata ca industria si agricultura sunt responsabile pentru continuarea incetinirii economiei.
"Este o incetinire usoara, cauzata partial de industrie si partial de agricultura. Inca din trimestrul doi s-au simtit unele efecte ale productiei agricole in scadere", a comentat pentru ZF Ion Ghizdeanu. Productia industriala a redus semnificativ ritmul in T2, pana la o crestere de doar 4,8%, fata de 7,1% in primul trimestrul al anului.
Ghizdeanu a precizat ca in curand Comisia de Prognoza va publica buletinul de toamna, ocazie cu care va revizui in crestere deficitul de cont curent si structura cresterii economice pentru a lua in calcul evolutiile din primele sase luni. Aprecierea mai mare e leului comparativ cu anul trecut si continuarea deteriorarii contului curent au reprezentat frane pentru cresterea economica, comenteaza Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
"Este clar o incetinire, insa interpretarea datelor depinde de structura PIB. Ne putem astepta ca incetinirea sa vina de la largirea contributiei negative a exporturilor nete, in contextul cresterii mai departe a deficitului de cont curent. Nici aprecierea mare a leului nu este buna pentru cresterea economica", a explicat Croitoru pentru ZF.
El spune ca este prea devreme pentru calcule privind ponderea deficitului extern in PIB si afirma ca pe termen lung atenuarea ritmului de crestere economica va duce si la atenuarea largirii deficitului. Croitoru mentioneaza ca incetinirea PIB ridica probleme privind atingerea tintei de deficit bugetar de 2,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO