Eveniment

Complexurile energetice revizuiesc in jos profitul, dar pluseaza la salarii

25.11.2009, 23:08 25

Doua dintre cele trei complexuri energetice din bazinul Oltenieivor incheia anul acesta cu un numar mai mare de angajati fata denivelul prognozat initial, ceea ce implicit inseamna fonduri desalarii mai mari, desi rezultatele financiare nu justifica acestemariri.

Potrivit bugetului de venituri revizuit, Complexul Energetic(CEN) Turceni va avea afaceri cu 13% mai mici fata de cele bugetateinitial, adica 1,58 mld. lei (circa 377 mil. euro), si un profitnet de aproape doua ori mai mic, respectiv 23,7 mil. lei (5,6 mil.euro). In schimb, compania va avea la sfarsitul anului cu peste 700de angajati mai mult fata de estimarile initiale, ceea ce a dus lasuplimentarea fondului de salarii cu circa 2 mil. euro.

O situatie similara se intampla si in cazul CEN Rovinari,compania estimand ca va avea la sfarsitul anului cu 764 mai multiangajati fata de ceea ce-si bugetase initial, dupa revizuire fondulde salarii fiind suplimentat cu circa 2 mil. euro. Comparativ insacu CEN Turceni, CEN Rovinari a reusit totusi sa-si mentinarezultatele financiare prognozate initial si dupa revizuireabugetului.

"Complexurile energetice au fuzionat cu Termoservurile (unitatide furnizare a serviciilor pentru industria energetica apartinandTermoelectrica n.r.). Aici sunt cei mai buni specialisti sioricum marea parte a lucrarilor erau livrate numai pentrucomplexurile energetice. Acesta este motivul care a dus lacresterea numarului de salariati", a explicat Gheorghe Davitoiu,directorul general al CEN Rovinari.

Potrivit acestuia, decizia a fost luata la nivelul tuturor celortrei complexuri energetice, ceea ce explica si cresterea numaruluide angajati ai CEN Turceni.

Cat priveste CEN Craiova, fuziunea sa facut inainte de aprobareabugetului si de aceea diferentele nu sunt mari in variantarevizuita. Profitul net al unitatii a fost redus de peste 3 ori, la0,7 mil. lei.

"Ne va costa mult achizitia de drepturi de emisie de CO2 pe caresuntem obligati sa o facem pentru ca avem o descoperire de 20,7%fata de ceea ce ni sa dat prin planul national de alocare", aexplicat Constantin Balasoiu, directorul general al CENCraiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO