Complexurile energetice revizuiesc in jos profitul, dar pluseaza la salarii

Autor: Roxana Petrescu 25.11.2009

Doua dintre cele trei complexuri energetice din bazinul Olteniei vor incheia anul acesta cu un numar mai mare de angajati fata de nivelul prognozat initial, ceea ce implicit inseamna fonduri de salarii mai mari, desi rezultatele financiare nu justifica aceste mariri.

Potrivit bugetului de venituri revizuit, Complexul Energetic (CEN) Turceni va avea afaceri cu 13% mai mici fata de cele bugetate initial, adica 1,58 mld. lei (circa 377 mil. euro), si un profit net de aproape doua ori mai mic, respectiv 23,7 mil. lei (5,6 mil. euro). In schimb, compania va avea la sfarsitul anului cu peste 700 de angajati mai mult fata de estimarile initiale, ceea ce a dus la suplimentarea fondului de salarii cu circa 2 mil. euro.

O situatie similara se intampla si in cazul CEN Rovinari, compania estimand ca va avea la sfarsitul anului cu 764 mai multi angajati fata de ceea ce-si bugetase initial, dupa revizuire fondul de salarii fiind suplimentat cu circa 2 mil. euro. Comparativ insa cu CEN Turceni, CEN Rovinari a reusit totusi sa-si mentina rezultatele financiare prognozate initial si dupa revizuirea bugetului.

"Complexurile energetice au fuzionat cu Termoservurile (unitati de furnizare a serviciilor pentru industria energetica apartinand Termoelectrica n.r.). Aici sunt cei mai buni specialisti si oricum marea parte a lucrarilor erau livrate numai pentru complexurile energetice. Acesta este motivul care a dus la cresterea numarului de salariati", a explicat Gheorghe Davitoiu, directorul general al CEN Rovinari.

Potrivit acestuia, decizia a fost luata la nivelul tuturor celor trei complexuri energetice, ceea ce explica si cresterea numarului de angajati ai CEN Turceni.

Cat priveste CEN Craiova, fuziunea sa facut inainte de aprobarea bugetului si de aceea diferentele nu sunt mari in varianta revizuita. Profitul net al unitatii a fost redus de peste 3 ori, la 0,7 mil. lei.

"Ne va costa mult achizitia de drepturi de emisie de CO2 pe care suntem obligati sa o facem pentru ca avem o descoperire de 20,7% fata de ceea ce ni sa dat prin planul national de alocare", a explicat Constantin Balasoiu, directorul general al CEN Craiova.