Eveniment

Comisionul de rambursare anticipata, eliminat de Guvern

22.04.2010, 23:05 37

Premierul Emil Boc a anuntat ieri, la sedinta de bilant pentru2009 a Consiliului Concurentei (CC), ca Executivul va adoptaproiectul de act normativ privind eliminarea comisionului derambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentruimprumuturile cu garantie imobiliara.

"Ne propunem sa adoptam aceasta propunere care prevedeeliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelorbancare, extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipataatat asupra creditelor cu garantie imobiliara, cat si asupraacelora fara acest tip de garantie", a declarat Boc.

Proiectul a fost elaborat de catre Autoritatea Nationala pentruProtectia Consumatorului (ANPC) si Concurenta. Potrivit lui Boc,proiectul de eliminare a comisionului de rambursare anticipata careare ca fundament o initiativa a Comisiei Europene (care limiteazala 1% comisionul de rambursare anticipata pentru creditele de la200 la 75.000 de euro fara garantii imobiliate), va stimulacresterea concurentei in sistemul bancar si va avea efecte pozitiveasupra celor care au contractat credite bancare si care astfel vorajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse si nu vor mai ficaptivii unui credit nefavorabil timp de 20 ani.

Bancherii: Masura va scumpi creditele

"Personal consider ca fiecare banca ar putea sa revizuiascacomisionul de rambursare, dar de aici si pana la impunerea prinlege a unei asemenea masuri este un pas destul de mare", a spusieri Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.Bancherii considera ca aceasta masura va duce in final la scumpireacreditelor.

Directiva Comisiei Europene privind rambursarea anticipata acreditelor la banci - care ar urma sa intre in vigoare din iunie -se refera la creditele de consum fara garantie, insa, potrivitpremierului, viitoarea legislatie romaneasca va privi toateimprumuturile, cu sau fara garantii imobiliare.

Bogdan Chitiou a precizat ieri ca, daca directiva europeana serefera la contractele de credite incheiate de la data adoptariidirectivei, normele care vor fi adoptate in Romania vor privi sitoate creditele acordate inainte de intrarea lor in vigoare.

Pentru banci, aceasta inseamna costuri suplimentare inclusiv curevizuirea contractelor de credit.

Din perspectiva clientilor, eliminarea comisionului derambursare ar usura trecerea de la o banca la alta, ceea ce arputea sa stimuleze competitia pe dobanzi. Pe de alta parte,bancherii avertizeaza ca refinantarea imprumuturilor poate duce incele din urma la cresterea gradului de indatorare, pentru ca suntsi alte costuri pe care clientul le suporta in afara de comisionulde rambursare anticipata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO