Comisionul de rambursare anticipata, eliminat de Guvern

Autor: Iulian Anghel 22.04.2010

Premierul Emil Boc a anuntat ieri, la sedinta de bilant pentru 2009 a Consiliului Concurentei (CC), ca Executivul va adopta proiectul de act normativ privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara.

"Ne propunem sa adoptam aceasta propunere care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cu garantie imobiliara, cat si asupra acelora fara acest tip de garantie", a declarat Boc.

Proiectul a fost elaborat de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Concurenta. Potrivit lui Boc, proiectul de eliminare a comisionului de rambursare anticipata care are ca fundament o initiativa a Comisiei Europene (care limiteaza la 1% comisionul de rambursare anticipata pentru creditele de la 200 la 75.000 de euro fara garantii imobiliate), va stimula cresterea concurentei in sistemul bancar si va avea efecte pozitive asupra celor care au contractat credite bancare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse si nu vor mai fi captivii unui credit nefavorabil timp de 20 ani.

Bancherii: Masura va scumpi creditele

"Personal consider ca fiecare banca ar putea sa revizuiasca comisionul de rambursare, dar de aici si pana la impunerea prin lege a unei asemenea masuri este un pas destul de mare", a spus ieri Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Bancherii considera ca aceasta masura va duce in final la scumpirea creditelor.

Directiva Comisiei Europene privind rambursarea anticipata a creditelor la banci - care ar urma sa intre in vigoare din iunie - se refera la creditele de consum fara garantie, insa, potrivit premierului, viitoarea legislatie romaneasca va privi toate imprumuturile, cu sau fara garantii imobiliare.

Bogdan Chitiou a precizat ieri ca, daca directiva europeana se refera la contractele de credite incheiate de la data adoptarii directivei, normele care vor fi adoptate in Romania vor privi si toate creditele acordate inainte de intrarea lor in vigoare.

Pentru banci, aceasta inseamna costuri suplimentare inclusiv cu revizuirea contractelor de credit.

Din perspectiva clientilor, eliminarea comisionului de rambursare ar usura trecerea de la o banca la alta, ceea ce ar putea sa stimuleze competitia pe dobanzi. Pe de alta parte, bancherii avertizeaza ca refinantarea imprumuturilor poate duce in cele din urma la cresterea gradului de indatorare, pentru ca sunt si alte costuri pe care clientul le suporta in afara de comisionul de rambursare anticipata.