Eveniment

Cifra de afaceri in comert si-a dublat ritmul de crestere la sase luni

08.08.2008, 21:22 19

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a crescut in primul semestru cu 16% comparativ cu perioada similara din 2007, ritm de crestere aproape dublu fata de cel inregistrat in primele sase luni ale anului trecut comparativ cu semestrul I din 2006 (9,6%).
In acelasi timp, productia industriala a fost mai mare in primul semestru cu 5,9%, comparativ cu perioada similara din 2007, sub ritmul de crestere inregistrat anul trecut comparativ cu primele sase luni din 2006 (6,1%), arata datele Institutului National de Statistica.
Cresterea inregistrata de comert provine atat din vanzarea de produse nealimentare, sector care a crescut cu 18,9%, cat si din vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun, in acest caz majorarea fiind de 12,8%.
Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, a crescut in primul semestru cu 28,5%, fata de primele sase luni din 2007.
De asemenea, volumul cifrei de afaceri la comertul cu autovehicule, motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor a urcat cu 34,4%, iar la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule cu 19,5%.
In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a crescut cu 11%.
Comparativ cu iunie 2007, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut in luna iunie a acestui an cu 19,3%, avans sustinut atat de vanzarea de produse nealimentare (27,1%), cat si de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (10,9%).
Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a inregistrat pe total o crestere de 23,5%, sprijinita in principal de comertul cu carburanti pentru autovehicule (24,3%).
Fata de luna mai, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut cu 9,7%. Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a scazut cu 13,7%.
Biroul de statistica al Uniunii Europene a anuntat zilele trecute ca Romania a inregistrat, in iunie, cea mai mare crestere procentuala a comertului cu amanuntul dintre statele membre, atat comparativ cu luna mai (4,1%), cat si fata de perioada similara a anului trecut (23,3%), cu mult peste mediile comunitare.
Astfel, avansul de 23,3% inregistrat de sectorul de retail in Romania in iunie depaseste de 21 de ori media de 1,1% calculata la nivelul celor 27 de state membre, in timp ce cresterea lunara este de 4,1 ori mai mare decat aprecierea de 1% inregistrata in UE, in conditiile in care principalele pericole pentru Romania, la nivel macroeconomic, sunt inflatia si adancirea deficitului de cont curent.
Referitor la evolutia productiei industriale, INS a anuntat ca in primul semestru al anului industria prelucratoare a inregistrat o crestere de 6,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar energia electrica si termica, gaze si apa au urcat cu 6,9%. In acelasi timp, industria extractiva a consemnat o scadere de 2,2%.
Comparativ cu iunie 2007, productia industriala a crescut, in luna iunie a acestui an cu 4%, avans sprijinit de industria prelucratoare, care a urcat cu 5,1%.
Industria extractiva, precum si energia electrica si termica, gaze si apa au scazut cu 3,1%, respectiv cu 2,3%.
Fata de luna mai, productia industriala realizata in iunie a inregistrat o scadere pe ansamblu de 1,5%, dupa ce industria prelucratoare a coborat cu 1,8%, iar energia electrica si termica, gaze si apa cu 1,9%. Pe de alta parte, industria extractiva a crescut cu 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO