Companii

Proiectele de 2 mld. euro din energia privata nu au nici pana acum studiile de fezabilitate terminate

Proiectele de 2 mld. euro din energia privata nu au nici pana acum studiile de fezabilitate terminate

Scumpirea finantarii bancare submineaza dezvoltarea productiei de energie

10.08.2009, 00:00 161

In total, Termoelectrica a semnat anul trecut trei parteneriate pentru construirea unor unitati de productie noi pe amplasamentele unor termocentrale vechi. Valoarea totala a proiectelor este de circa 2 miliarde de euro si presupunea instalarea a 1.600 MW in trei capacitati noi. Italienii de la Enel impreuna cu germanii de la E.ON urmau sa investeasca la Braila un miliard de euro pentru instalarea a 800 MW, cehii de la CEZ voiau sa faca la Galati o centrala de 400 MW, investitia fiind de circa 400 mil. euro, iar Gaz de France SUEZ urma sa faca o investitie similara cu cea a CEZ la Borzesti.

 

Enel, E.ON si GDF SUEZ inca mai lucreaza la studiile de fezabilitate

"Conform memorandumului de intelegere incheiat intre Termoelectrica si consortiul format din compania germana E.ON Kraftwerke si Enel SpA, in prezent se realizeaza un studiu de fezabilitate privind proiectul de la Braila. Pe baza rezultatelor acestui studiu de fezabilitate, consortiul va putea lua o decizie asupra implementarii proiectului", spun reprezentantii Enel. Cei ai E.ON au declarat ca nu stiu cu precizie daca acest studiu va fi finalizat pana la sfarsitul anului.

Enel detine pe piata locala trei foste filiale de distributie si furnizare a energiei electrice, printre care se numara si Electrica Muntenia Sud, compania care alimenteaza cu energie Capitala. E.ON este actionarul majoritar al fostei Electrica Moldova, precum si al fostei Distrigaz Nord, companie de distributie si furnizare a gazelor naturale. In vara anului trecut, E.ON si Enel au semnat cu Termoelectrica un memorandum pentru un greenfield la Braila.

Nici Gaz de France SUEZ nu este mai avansata in ceea ce priveste demararea proiectului de constructie a centralei de

400 MW de la Borzesti.

"Studiul de fezabilitate pentru proiectul Borzesti nu s-a incheiat, analizele sunt inca in curs de desfasurare. Decizia de a incepe constructia centralei de la Borzesti va fi luata in urma rezultatelor studiului de fezabilitate care va propune o solutie tehnica si a raportului de evaluare care va stabili participatia Termoelectrica la proiect. Toate aceste etape sunt foarte importante pentru a determina angajamentul grupului GDF SUEZ in acest proiect", spun reprezentantii grupului energetic care detine pe piata locala compania de distributie si furnizare a gazelor naturale Distrigaz Sud, devenita recent GDF SUEZ Energy Romania. Parteneriatul dintre GDF SUEZ si Termoelectrica a fost semnat in noiembrie anul trecut.

Tot in acea perioada a fost semnat si cel de-al treilea memorandum intre Termoelectrica si un grup strain, de data aceasta partea privata fiind reprezentata de cehii de la CEZ. Acestia au semnat impreuna cu Termoelectrica un memorandum privind construirea unui greenfiled pe gaze la Galati, unitate care urma sa aiba o capacitate de 400 MW, ceea ce insemna o investitie de circa 400 de milioane de euro. Reprezentantii CEZ nu au precizat in ce stadiu se afla acest proiect. Potrivit unor declaratii din partea grupului ceh facute la inceputul acestui an, in luna mai trebuia sa inceapa negocierile intre actionari, urmand ca in luna iunie sa fie semnat joint-venture-ul intre Termoelectrica si CEZ. Cehii detin pe piata locala fosta Electrica Oltenia si deruleaza mai multe proiecte pe segmentul producerii de energie electrica printre care se numara si un parc eolian de 600 MW localizat in Dobrogea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO