Proiectele de 2 mld. euro din energia privata nu au nici pana acum studiile de fezabilitate terminate

Autor: Roxana Petrescu 10.08.2009

Desi a trecut mai bine de un an de la semnarea primului parteneriat intre Termoelectrica si un investitor privat pentru realizarea unor noi unitati de productie a energiei electrice, marile termocentrale care trebuia construite impreuna cu gigantii energetici ai Europei nici macar nu au trecut de studiul de fezabilitate.



In total, Termoelectrica a semnat anul trecut trei parteneriate pentru construirea unor unitati de productie noi pe amplasamentele unor termocentrale vechi. Valoarea totala a proiectelor este de circa 2 miliarde de euro si presupunea instalarea a 1.600 MW in trei capacitati noi. Italienii de la Enel impreuna cu germanii de la E.ON urmau sa investeasca la Braila un miliard de euro pentru instalarea a 800 MW, cehii de la CEZ voiau sa faca la Galati o centrala de 400 MW, investitia fiind de circa 400 mil. euro, iar Gaz de France SUEZ urma sa faca o investitie similara cu cea a CEZ la Borzesti.

 

Enel, E.ON si GDF SUEZ inca mai lucreaza la studiile de fezabilitate

"Conform memorandumului de intelegere incheiat intre Termoelectrica si consortiul format din compania germana E.ON Kraftwerke si Enel SpA, in prezent se realizeaza un studiu de fezabilitate privind proiectul de la Braila. Pe baza rezultatelor acestui studiu de fezabilitate, consortiul va putea lua o decizie asupra implementarii proiectului", spun reprezentantii Enel. Cei ai E.ON au declarat ca nu stiu cu precizie daca acest studiu va fi finalizat pana la sfarsitul anului.

Enel detine pe piata locala trei foste filiale de distributie si furnizare a energiei electrice, printre care se numara si Electrica Muntenia Sud, compania care alimenteaza cu energie Capitala. E.ON este actionarul majoritar al fostei Electrica Moldova, precum si al fostei Distrigaz Nord, companie de distributie si furnizare a gazelor naturale. In vara anului trecut, E.ON si Enel au semnat cu Termoelectrica un memorandum pentru un greenfield la Braila.

Nici Gaz de France SUEZ nu este mai avansata in ceea ce priveste demararea proiectului de constructie a centralei de

400 MW de la Borzesti.

"Studiul de fezabilitate pentru proiectul Borzesti nu s-a incheiat, analizele sunt inca in curs de desfasurare. Decizia de a incepe constructia centralei de la Borzesti va fi luata in urma rezultatelor studiului de fezabilitate care va propune o solutie tehnica si a raportului de evaluare care va stabili participatia Termoelectrica la proiect. Toate aceste etape sunt foarte importante pentru a determina angajamentul grupului GDF SUEZ in acest proiect", spun reprezentantii grupului energetic care detine pe piata locala compania de distributie si furnizare a gazelor naturale Distrigaz Sud, devenita recent GDF SUEZ Energy Romania. Parteneriatul dintre GDF SUEZ si Termoelectrica a fost semnat in noiembrie anul trecut.

Tot in acea perioada a fost semnat si cel de-al treilea memorandum intre Termoelectrica si un grup strain, de data aceasta partea privata fiind reprezentata de cehii de la CEZ. Acestia au semnat impreuna cu Termoelectrica un memorandum privind construirea unui greenfiled pe gaze la Galati, unitate care urma sa aiba o capacitate de 400 MW, ceea ce insemna o investitie de circa 400 de milioane de euro. Reprezentantii CEZ nu au precizat in ce stadiu se afla acest proiect. Potrivit unor declaratii din partea grupului ceh facute la inceputul acestui an, in luna mai trebuia sa inceapa negocierile intre actionari, urmand ca in luna iunie sa fie semnat joint-venture-ul intre Termoelectrica si CEZ. Cehii detin pe piata locala fosta Electrica Oltenia si deruleaza mai multe proiecte pe segmentul producerii de energie electrica printre care se numara si un parc eolian de 600 MW localizat in Dobrogea.

 

Nici proiectele pe cont propriu nu merg prea bine

In afara de parteneriatele cu Termoelectrica, atat GDF SUEZ, Enel, cat si CEZ au o serie de proiecte de producere a energiei electrice pe cont propriu. Astfel, GDF SUEZ si-a anuntat intentia de a mai construi o centrala la Galati, insa acest plan se pare ca nu a avansat de la faza de declaratie.

"In aceasta perioada resursele sunt concentrate asupra proiectelor mai avansate, cum ar fi cele de la Borzesti si Cernavoda", spun reprezentantii GDF SUEZ. Grupul este implicat alaturi de mai multe companii in constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

Enel si-a anuntat la randul sau intentia de a construi o centrala de 800 MW tot la Galati. "Enel continua procesul de dezvoltare a proiectului de la Galati, o termocentrala cu o capacitate de 800 MW. Am finalizat studiul de fezabilitate si in prezent suntem in curs de transmitere a solicitarilor pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare, la autoritatile relevante. Nu putem estima in prezent data de finalizare a procedurii de autorizare si, implicit, data la care vom putea initia lucrarile de constructie, de vreme ce sunt implicate mai multe autoritati si agentii", explica reprezentantii Enel, care la randul lor sunt implicati in proiectul de la Cernavoda.

Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor CEZ in legatura cu proiectul eolian pe care il dezvolta in Dobrogea, primele turbine ar fi trebuit sa fie instalate luna trecuta, dupa ce initial termenul avansat fusese luna mai. Si grupul CEZ este implicat in proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la 4 miliarde de euro, deocamdata.

 

Trei proiecte in asteptare

Centrala de la Braila

 

Investitori: Enel, E.ON, Termoelectrica

Capacitate instalata: 800 MW

Valoarea investitiei: 1 miliard de euro

Combustibil folosit: huila

Data semnarii memorandumului: iunie 2008

Stadiul proiectului: studiu de fezabilitate nefinalizat

 

 

Centrala de la Borzesti

 

Investitori: GDF SUEZ, Termoelectrica

Capacitate instalata: 400 MW

Valoarea investitiei: circa 400 de milioane de euro

Combustibil folosit: gaze naturale

Data semnarii memorandumului: noiembrie 2008

Stadiul proiectului: studiul de fezabilitate nefinalizat

 

 

Centrala de la Galati

 

Investitori: CEZ, Termoelectrica

Capacitate instalata: 400 MW

Valoarea investitiei: circa 400 de milioane de euro

Combustibil folosit: gaze naturale

Data semnarii memorandumului: noiembrie 2008

Stadiul proiectului: N/A