Companii

Producătorii internaţionali de medicamente: prin aplicarea noii taxe de clawback piaţa de medicamente va scădea cu 30%

Producătorii internaţionali de medicamente: prin aplicarea noii taxe de clawback piaţa de medicamente va scădea cu 30%

Autor: Ioana David

04.10.2011, 13:16 598

Noua taxă din industria de medicamente, care se va aplica majorărilor de vânzări de medicamentele gratuite şi compensate peste bugetul aprobat la începutul anului, va determina scăderea pieţei cu aproximativ 30% anul viitor, arată un studiu de impact al ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente). Studiul a luat în calcul consumul prognozat pentru anul viitor pe această categorie de produse, 6,2 mld. lei şi bugetul prognozat de 4,5 mld. lei.

"Am făcut o simulare pe execuţia bugetară prognozată pentru anul 2012 şi taxa clawback pe care trebuie să o plătim în acest moment este de 1,7 miliarde de lei", a spus Cristian Luţan, directorul executiv al ARPIM.

Prin clawback statul va taxa producătorii de medicamente pentru orice creştere a consumului peste nivelul aprobat prin bugetul de la începutul anului. În acest fel, statul renunţă să mai deconteze depăşirile de buget cu medicamente gratuite şi compensate, care au loc în fiecare an şi care solicită rectificări bugetare.

În prezent nu există niciun plafon care să asigure încadrarea consumului de medicamente în anumite limite, astel că statul decontează teoretic orice depăşire de buget.

Taxa va fi de fapt un procent care se va aplica tuturor companiilor care au în portofolii medicamente incluse pe listele de gratuite şi compensate. Plecând de la diferenţa dintre bugetul consumat şi cel stabilit, statul va calcula trimestrial un procent ce se va aplica cifrei de afaceri generate de produsele compensate.

Indiferent de evoluţia vânzărilor, toate companiile vor plăti această taxă. Concret, dacă un producător va avea o scădere a vânzărilor într-o anumită perioadă, el va fi taxat cu acelaşi procent cu care sunt taxaţi producătorii care au crescut. În aceste condiţii, cei mai avantajaţi devin producătorii care au creşteri mult mai mari decât piaţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO