Companii

Producătorii români despre noua taxă de clawback: se trece de la cota unică de 16% la o cotă de 25%

22.09.2011, 18:57 1378

Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy, spune că noua formă a taxei de clawback este un nonsens economic şi reprezintă de fapt trecerea de la cotă unică de 16% la o cotă ce ce ajunge la 25%.

« Sistemul sanitar are, în 2011, un deficit de peste 1,5 miliarde de lei. Cum va fi aprobat bugetul trimestrial pentru 2012 altfel decât absorbind parte din deficitul din 2011, adică la valori mai mici decât cele din 2011. Asta înseamnă că producătorii vor suporta în 2012, 100% din depăşirile bugetului aprobat pentru 2012 dar şi o parte din deficitul din 2011 », a spus Dragoş Damian într-un mesaj pe care îl semnează în numele producătorilor români.

Aseară a fost aprobată o Ordonanţă de Urgenţă care schimbă taxa clawback ce funcţionează în prezent. Potrivit noului sistem orice creştere a consumului de medicamente peste plafonul aprobat de stat va fi suportată integral de producătorii de medicamente în funcţie de cota de piaţă avută.

"La preţuri cu minimum 65% mai mici decât ale medicamentelor originale, la termene de plată de facto de peste un an, producătorii de generice trebuie să suporte 100% din creşterea pieţei. Asta în condiţiile în care vor fi decapitalizaţi dramatic, plata obligaţiei făcându-se în luna următoare trimestrului în care contribuţia a fost calculată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO