Companii

Dezvoltatorii imobiliari reacţionează la setul de măsuri discutate de guvern: „Este o decizie total iraţională. Impactul va fi devastator, preţurile apartamentelor vor creşte“

Dezvoltatorii imobiliari reacţionează la setul de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.08.2023, 19:15 4069

♦ Practic, spun dezvoltatorii imobiliari şi consultanţii, se elimină cota de 5% TVA pentru tranzacţiile cu locuinţe de până în 120 de metri pătraţi şi se introduce cota de 9% TVA, se majorează la 1% impozitul pentru cei care deţin una sau mai multe proprietăţi a căror valoare sare de 2,5 milioane de lei şi se introduce, la tranzacţiile cu locuinţe, o taxă de 5% aferentă sumei care depăşeşte nivelul de 600.000 de lei, faţă de 3% în prezent.

Măsurile discutate de gu­vern în aceste zile cu scopul creşterii veniturilor la buget au inflamat toţi jucătorii din economie, cei din do­me­niul imobiliar fiind printre cei vizaţi. Potrivit draftului vehiculat săptămâ­na aceasta, dar neasumat de guvern, există în principal trei măsuri cu im­pact direct asupra pieţei imobiliare.

Una dintre ele prevede că „orice persoană fizică poate achiziţiona, în­ce­pând cu data de 1 septembrie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoa­re nu de­păşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%“.

Cea de-a doua măsură spune că „impozitul pe deţinerea mai multor proprietăţi imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asu­pra di­ferenţei dintre suma valorilor impo­za­bile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei“.

A treia măsură precizează că „impozitul pe tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânza­re al fiecărei clădiri rezidenţiale vân­du­te, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO