Eveniment

Tăvălugul pregătit de guvernul Ciolacu pentru mediul de afaceri: 60 de pagini de creşteri de taxe şi taxe noi, de la TVA la taxe pe vânzarea de apartamente şi pe bursă. Tensiunea din mediul de business este în creştere

Tăvălugul pregătit de guvernul Ciolacu pentru mediul...

Autor: Răzvan Botea

02.08.2023, 00:08 19746

În continuare, guvernul ţine la secret modificările fiscale şi le scapă doar pe surse către mass-media Sunt atacate microîntreprinderile, tranzacţiile cu locuinţe, tranzacţiile pe bursă, se umblă la anumite niveluri ale TVA Sunt scoase facilităţile de asigurări sociale pentru construcţii şi agro şi la salariile de peste 10.000 de lei din IT.

Coaliţia PSD-PNL lucrează pe baza unui document masiv de 60 de pagini care cuprinde creşteri de taxe şi taxe noi, care ar urma să intre în vigoare, în cea mai mare parte, începând cu anul viitor. O parte din creşterile de taxe, însă, ar urma să intre în vigoare şi în acest an, pentru ca guvernul să se încadreze în ţinta de deficit de până la 5% din PIB.

Mediul de afaceri asistă de pe margine după ce a fost chemat la consultări „pe principii“. Documentul, care nu a fost asumat de coaliţie în mod oficial, cuprinde însă măsuri concrete de creştere a taxelor.

„Mediul de afaceri în general şi eu personal am repetat destul de des acest lucru, mi se pare că momentul acesta la care se iau măsurile este de înţeles. Din perspectiva mediului de afaceri acesta a repetat iar şi iar că în primul şi în primul rând trebuie respectată legea, iar guvernul, ca administrator al banului public trebuie să-şi respecte angajamentele“, a spus Dan Bădin, partener servicii fiscale la compania de consultanţă şi audit Deloitte România.

TVA ar urma să crească la mai multe categorii de produse, inclusiv la apartamentele care au o valoare mai mică de 600.000 de lei, de la 5% la 9%. Mai mult, ar urma să se aplice şi un impozit de 5% pe tranzacţiile imobiliare mai mari de 600.000 de lei, indiferent că este vorba de tranzacţii ale persoanelor fizice sau juridice.

Casele şi apartamentele deţinute de o persoană, care depăşesc valoarea de 2,5 mil. lei (500.000 euro), ar urma să fie impozitate cu 1% din valoarea imobilelor deţinute şi plafonul pentru impozit de 1% pentru microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro, cât era de la 1 ianuarie, la 60.000 de euro (300.000 de lei). De asemenea, IT-iştii care câştigă mai mult de 2.000 de euro (10.000 de lei), ar urma să plătească impozitul pe venit de 10%, iar cele două sectoare în care nu se plătesc contribuţiile sociale la sănătate ar urma să reia plăţile.

În total, documentul adună 60 de pagini de modificări fiscale care ar aduce, anual, circa 30 mld. lei. Nu este clar în acest moment câte vor rămâne în picioare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO