Companii

Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia: Am solicitat premierului să vedem cât mai repede pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul îl discută şi să nu fie luate decizii înainte de consultarea noastră şi a sectoarelor economice care pot fi afectate

Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale...

Autor: Cristina Bellu

19.07.2023, 10:17 798

Confederaţia patronală Concordia, una dintre cele mai mari din România şi care include asociaţii ale celor mai mari companii, transmite că împreună cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a solicitat premierului transparenţă totală în legătură cu pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul îl discută şi consultarea reprezentanţilor organizaţiei şi a tuturor sectoarelor economice care pot fi afectate de noile modificări.

Cele două organizaţii au cerut transmiterea studiilor şi analizelor de impact cu privire la modificările fiscale propuse şi au afirmat cu fermitate importanţa nemodificării Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024.

“Am solicitat premierului să vedem cât mai repede pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul îl discută şi să nu fie luate niciun fel de decizii înainte de consultarea noastră şi a sectoarelor economice care pot fi afectate. Din punctul nostru de vedere, dacă o ajustare fiscală urgentă trebuie să aibă loc – şi vrem să înţelegem cum s-a ajuns aici – nu poate fi făcută doar prin creşteri de fiscalitate peste noapte, ci şi prin reducerea şi eficientizarea cheltuielilor bugetare. Dacă nu cheltuim mai atent banii publici şi dacă nu colectăm şi de la cei care astăzi nu plătesc corect, atunci celor care ne achităm dările la zi ni se va spune mereu că nu sunt suficienţi bani şi asta nu putem să acceptăm”, a transmis Dan Şucu, preşedintele Concordia

Confederaţia Patronală Concordia şi CNIPMMR au avut ieri o primă întâlnire cu noul prim-ministru, Marcel Ciolacu.

Tema principală a discuţiei a fost îmbunătăţirea calităţii dialogului social şi a consultării publice din România.

În urma dialogului, s-a stabilit organizarea de întâlniri regulate, atât cu premierul, cât şi cu miniştri ai Guvernului pe care acesta îl conduce.

De asemenea, cele două organizaţii au solicitat ca Guvernul să dea mai multă greutate opiniilor Consiliului Economic şi Social (CES) şi Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS) şi să acorde mereu partenerilor sociali şi societăţii civile timp suficient pentru a analiza şi formula opinii argumentate privind legile şi politicile publice propuse.

“Consultarea organizaţiilor patronale este esenţială, atât în mecanismele formale ale CES şi CNTDS, dar şi în întâlniri de lucru cum sunt cele pe care le-am agreat astăzi şi mă bucur la rândul meu că premierul a fost de acord să lucrăm în acest fel”, a spus Florin Jianu,  preşedinte CNIPMMR.

În privinţa măsurilor fiscale, acesta a explicat că nu este normal “să aflăm la jumătatea anului că nu ne ajung banii. Mai mult, ar fi o lovitură pentru companii să afle de la o lună la alta că vor avea de plătit taxe în plus mai ales când vedem cu toţii că economia încetineşte”.

Florin Jianu consideră că pentru orice decizie fiscală este nevoie în primul rând de dialog şi apoi de suficient timp de implementare.

“Codul Fiscal vorbeşte de minimum 6 luni de zile, dar pentru anumite tipuri de măsuri e nevoie de mai mult timp. Aşteptăm să vedem cât mai repede propunerile Guvernului şi am solicitat ca ele să nu facă vreo excepţie de la principiile de dialog şi predictibilitate pe care le-am discutat şi agreat”.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO