Business Internaţional

Un fenomen de tip bubble ameninta piata aluminiului

29.11.2009, 23:12 266

Depozitele de aluminiu adapostesc la nivel mondial suficientacantitate pentru fabricarea a 69.000 de aeronave Boeing de tip747.

Desi aluminiul este cel mai abundent metal din lume, acesta estemult prea scump, sfidand parca actuala criza financiara, potrivitlui Peter Sorrentino, partener al firmei de consultanta HuntingtonAsset Advisers din Cincinnati, scrie Bloomberg.

"Nu inteleg de ce pretul aluminiului a urcat intr-un asemenearitm. Exista oferta suficienta, in timp ce cererea este destul demoderata. Se poate observa o desincronizare intre pretul acestuimetal si realitate", explica Sorrentino.

Banca de investitii Barclays Capital estimeaza ca excedentul dealuminiu la nivel mondial va creste cu 29% anul viitor, pana la1,63 mil. tone, in conditiile in care cea mai semnificativacrestere anuala a pretului aluminiului din ultimii 15 aniincurajeaza companiile de exploatare sa-si mareasca productia.

Pretul aluminiului a crescut cu 35% in 2009

Avansul de 35% de anul acesta al pretului aluminiului sicresterea cu 46% a indicelui S&P GSCI, care urmareste evolutiamateriilor prime pe bursa, alimenteaza ingrijorarile cu privire laun posibil bubble al acestei piete.

China, cel mai mare producator de aluminiu din lume, seconfrunta cu o serie de riscuri in conditiile in care cererea deconsum din partea partenerilor sai a scazut considerabil, spuneBill Gross, director in cadrul companiei de investitii PacificInvestment Management. Cu toate acestea, China va exploata cu 18%mai mult aluminiu anul viitor decat in 2009.

Si petrolul sufera de aceeasi "maladie". Directorul executiv algrupului petrolier Exxon Mobil, Rex Tillerson, a afirmat lainceputul lunii noiembrie ca pretul petrolului nu este sustinut defundamentele de piata.

Investitorii "se bat" pentru materiile prime si exista risculaparitiei unui bubble al acestei piete, avertiza pe 20 noiembrieNouriel Roubini, economistul ce a anticipat criza economicaactuala.

O aeronava 747 are nevoie de 66 tone de aliaje din aluminiupentru a fi produsa, potrivit producatorului american Boeing.Compania a livrat cel putin 1.416 de astfel de aeronave pana inprezent.

Peste 1.800 dolari pe tona in 2010

In acest an, productia de aluminiu la nivel mondial a crescut cupeste 12% din aprilie, animata de cresterile de pret, arata datelepublicate de Institutul International al Aluminiului.

"Reducerea sau suspendarea productiei a fost o masura de naturatemporara. Avand in vedere recentele anunturi cu privire lareluarea productiei si cele cu privire la inceperea lucrarilor laalte proiecte de fabrici si turnatorii, suntem ingrijorati ca piataaluminiului ar putea ramane slaba la nivel structural", potrivitlui Michael Widmer, directorul departamentului de cercetare indomeniul metalelor din cadrul filialei londoneze a Bank of AmericaMerrill Lynch.

Cererea de aluminiu va creste cu 8,2% anul viitor, conformestimarilor Barclays.

Vestea aduce o gura de aer proaspat pentru companii precumRusal, Alcoa sau Rio Tinto. Compania americana a anuntat recent cava suspenda activitatea la doua fabrici de aluminiu din Italia,astfel ca, in ansamblu, Alcoa va opera la o capacitate cu 24% maimica decat potentialul sau maxim.

Pe de alta parte, noi fabrici de aluminiu se pregatesc sa-sideschida portile. Emirates Aluminium va inaugura cea mai marefabrica de aluminiu din lume in aprilie 2010, care ar urma saproduca 1,4 mil. tone de aluminiu anual.

Pretul mediu al acestui metal va fi de 1.885 de dolari (1.250 deeuro) pe tona in 2010, se arata intr-un sondaj realizat deBloomberg, cu 14% in plus fata de media inregistrata anul acesta,de 1.650 de dolari (1.100 de euro) pe tona.

Marfurile au devenit atractive pentru investitori. De aceea,este posibil sa atraga in acest an 60 mld. dolari, o valoarerecord, in conditiile in care investitorii incearca sa isidiversifice activele, potrivit Barclays. Aceste estimari au ajutatla cresterea preturilor tuturor materiilor prime, de la cupru lazinc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO