Business Internaţional

Sutele de miliarde de dolari cheltuite de guverne si dobanzile de referinta mici ar putea fi ingredientele unui nou bubble

Sutele de miliarde de dolari cheltuite de guverne si dobanzile de referinta mici ar putea fi ingredientele unui nou bubble
21.09.2009, 00:00 18

Ratele dobanzii aflate la niveluri minime record si sumeleimense injectate in economii de catre bancile centrale si guvernes-au transpus in cresterea rapida a valorii activelor de pe pietelefinanciare, fapt ce majoreaza sansele aparitiei unui nou fenomen detip bubble speculativ, scrie Financial Times.
"Desi ne asteptam la inflatie din cauza injectiilor de lichiditatioperate de bancile centrale, ne confruntam cu cresterea preturiloractivelor, si stim ca acest scenariu nu are un sfarsit fericitpentru investitori", este de parere Steven Ricchiuto, economist-sefla Mizuho Securities.

Piata bursiera a avansat prea repede
Dupa ce incepand cu luna martie investitorii si-au recapatatapetitul pentru risc, pietele de actiuni au avansat rapid, iar acumse afla la niveluri care anticipeaza o revenire sustinuta si inforta a economiei mondiale.
Preturile marfurilor au crescut, de asemenea, fata de nivelul dinluna martie, in timp ce spreadurile obligatiunilor corporatiste -diferenta dintre randamentele a doua obligatiuni cu ratinguridiferite - au intrat pe un trend crescator pe care s-au mentinutaproape intreaga perioada a anului, chiar intr-o perioada in care,atat in Statele Unite, cat si in Europa emisiunile de obligatiuniatingeau valori record.
Aceasta revenire a apetitului pentru risc a fost totusi insotita derandamente reduse ale obligatiunilor guvernamentale, intr-operioada caracterizata de rate ale dobanzii scazute, impuse debancile centrale si de posibilitatea scaderii inflatiei in2010.
Cresterea sustinuta a pretului aurului, care a depasit saptamanatrecuta nivelul de 1.000 dolari uncia, a fost favorizata dedeprecierea dolarului pana la un nivel minim pentru acest an.
Utilizarea dolarului, al carui randament este scazut, ca monedamondiala pentru achizitia de active riscante, este un alt factorcare a favorizat o evolutie pozitiva a preturilor actiunilor siobligatiunilor.
Aceasta perioada de crestere va continua pana cand banca centralaamericana (Fed) si alte banci centrale vor ridica dobanzile dereferinta si vor majora costurile procesului de creditare.
Sumele mari de bani ce au fost injectate in sistemul financiar aucreat un mediu favorabil pentru investitii, cel putin pentrumoment.

Maxime record pe burse

"Dolarul aflat in cadere libera, nivelurile minime record la carese afla ratele dobanzii de referinta si randamentele reduse aleobligatiunilor alaturi de evolutia pozitiva a pietei actiunilor,sunt toate interconectate si se sustin", este de parereRicchiuto.
"Acest mediu propice tranzactiilor poate ramane astfel pana candinvestitorii se vor convinge ca economia isi revine, iar riscurilecare insotesc cresterea sunt din ce in ce mai mari."
Ultimele date privind evolutia economica confirma o revenire acomertului mondial si o crestere a vanzarilor sectorului de retail,a productiei industriale si a preturilor caselor din Statele Unite,alimentand apetitul pentru risc al investitorilor.
Multe piete de actiuni au avansat pana la niveluri record inaceasta luna. Indicele FTSE ALL World Index s-a apreciat cu 68 %fata de nivelul din martie, in timp ce indicele All World EmergingMarket aproape si-a dublat valoarea in aceeasi perioada, urcand cu99%. Acelasi trend a fost urmat si de indicii Dow Jones (SUA), FTSE100 (Marea Britanie) sau DAX (Germania).
"Cea mai importanta intrebare referitoare la piata actiunilor estece tip de revenire va avea economia mondiala", este de parereGerald Lucas, consilier pe probleme de investitii in cadrulDeutsche Bank. "Evolutia pietei americane a actiunilor indica orevenire de tip V a economiei, insa posibilitatea ca somajul sacontinue sa creasca provoaca ingrijorare pe piete."
In Statele Unite, indicele S&P 500 a crescut cu aproximativ 60%fata de minimul din martie, iar forta acestei reveniri a trimisindicele de referinta pana la un nivel maxim record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO