Sutele de miliarde de dolari cheltuite de guverne si dobanzile de referinta mici ar putea fi ingredientele unui nou bubble

Autor: Cristina Rosca 21.09.2009

Ratele dobanzii aflate la niveluri minime record si sumele imense injectate in economii de catre bancile centrale si guverne s-au transpus in cresterea rapida a valorii activelor de pe pietele financiare, fapt ce majoreaza sansele aparitiei unui nou fenomen de tip bubble speculativ, scrie Financial Times.
"Desi ne asteptam la inflatie din cauza injectiilor de lichiditati operate de bancile centrale, ne confruntam cu cresterea preturilor activelor, si stim ca acest scenariu nu are un sfarsit fericit pentru investitori", este de parere Steven Ricchiuto, economist-sef la Mizuho Securities.

Piata bursiera a avansat prea repede
Dupa ce incepand cu luna martie investitorii si-au recapatat apetitul pentru risc, pietele de actiuni au avansat rapid, iar acum se afla la niveluri care anticipeaza o revenire sustinuta si in forta a economiei mondiale.
Preturile marfurilor au crescut, de asemenea, fata de nivelul din luna martie, in timp ce spreadurile obligatiunilor corporatiste - diferenta dintre randamentele a doua obligatiuni cu ratinguri diferite - au intrat pe un trend crescator pe care s-au mentinut aproape intreaga perioada a anului, chiar intr-o perioada in care, atat in Statele Unite, cat si in Europa emisiunile de obligatiuni atingeau valori record.
Aceasta revenire a apetitului pentru risc a fost totusi insotita de randamente reduse ale obligatiunilor guvernamentale, intr-o perioada caracterizata de rate ale dobanzii scazute, impuse de bancile centrale si de posibilitatea scaderii inflatiei in 2010.
Cresterea sustinuta a pretului aurului, care a depasit saptamana trecuta nivelul de 1.000 dolari uncia, a fost favorizata de deprecierea dolarului pana la un nivel minim pentru acest an.
Utilizarea dolarului, al carui randament este scazut, ca moneda mondiala pentru achizitia de active riscante, este un alt factor care a favorizat o evolutie pozitiva a preturilor actiunilor si obligatiunilor.
Aceasta perioada de crestere va continua pana cand banca centrala americana (Fed) si alte banci centrale vor ridica dobanzile de referinta si vor majora costurile procesului de creditare.
Sumele mari de bani ce au fost injectate in sistemul financiar au creat un mediu favorabil pentru investitii, cel putin pentru moment.

Maxime record pe burse

"Dolarul aflat in cadere libera, nivelurile minime record la care se afla ratele dobanzii de referinta si randamentele reduse ale obligatiunilor alaturi de evolutia pozitiva a pietei actiunilor, sunt toate interconectate si se sustin", este de parere Ricchiuto.
"Acest mediu propice tranzactiilor poate ramane astfel pana cand investitorii se vor convinge ca economia isi revine, iar riscurile care insotesc cresterea sunt din ce in ce mai mari."
Ultimele date privind evolutia economica confirma o revenire a comertului mondial si o crestere a vanzarilor sectorului de retail, a productiei industriale si a preturilor caselor din Statele Unite, alimentand apetitul pentru risc al investitorilor.
Multe piete de actiuni au avansat pana la niveluri record in aceasta luna. Indicele FTSE ALL World Index s-a apreciat cu 68 % fata de nivelul din martie, in timp ce indicele All World Emerging Market aproape si-a dublat valoarea in aceeasi perioada, urcand cu 99%. Acelasi trend a fost urmat si de indicii Dow Jones (SUA), FTSE 100 (Marea Britanie) sau DAX (Germania).
"Cea mai importanta intrebare referitoare la piata actiunilor este ce tip de revenire va avea economia mondiala", este de parere Gerald Lucas, consilier pe probleme de investitii in cadrul Deutsche Bank. "Evolutia pietei americane a actiunilor indica o revenire de tip V a economiei, insa posibilitatea ca somajul sa continue sa creasca provoaca ingrijorare pe piete."
In Statele Unite, indicele S&P 500 a crescut cu aproximativ 60% fata de minimul din martie, iar forta acestei reveniri a trimis indicele de referinta pana la un nivel maxim record.