Business Internaţional

SUA şi-ar putea plăti datoriile şi după termenul limită de 2 august, anunţat de Casa Albă

SUA şi-ar putea plăti datoriile şi după termenul limită de 2 august, anunţat de Casa Albă

Autor: Marius Oncu

29.07.2011, 17:43 895

Statele Unite vor rămâne fără bani pentru plata datoriilor celmai devreme pe 8 august şi cel mai târziu pe 15, estimează uniianalişti, şi nu pe 2 august cum a avertizat Casa Albă, amânândastfel necesitatea unui acord de majorare a plafonului deîndatorare pentru câteva zile.

Oficialii administraţiei prezidenţiale din SUA au declarat fermîn ultimele săptămâni că marţi, 2 august, este data de la careTrezoreria nu va mai putea plăti facturile statului, dacă plafonulde îndatorare nu este majorat. Guvernul ar putea, însă, să maiamâne această situaţie, potrivit cotidianului Los AngelesTimes.


Unii analişti estimează că Trezoreria nu va rămâne fără bani încă osăptămână sau două, reducând nevoia unui acord politic înurmătoarele zile pentru majorarea limitei de îndatorare.


Impasul a continuat după ce, joi, Partidul Republican, dominant înCamera Reprezentanţilor, şi Partidul Democrat, cu majoritate înSenat, au continuat să lucreze la planuri separate pentru creştereaplafonului de îndatorare şi reducerea deficitului, fără perspectivaunui compromis.


"Pot să meargă un pic mai departe de marţi, dar odată ce intrăm îna doua jumătate a lunii august (...) vor urma problemele serioase",a afirmat Nancy Vanden Houten, analist la compania americană Stone& McCarthy Research Associates.


Autorităţile ar putea rezista până la 15 august, când ajung lascadenţă plăţi de 41 de miliarde de dolari, inclusiv dobânzi de 29de miliarde de dolari la instrumente financiare emise de stat. Lamomentul respectiv, Trezoreria ar rămâne fără fonduri, considerăVanden Houten.


Data exactă la care datoriile executivului vor depăşi fonduriledisponibile rămâne o ţintă în mişcare, susţin analiştii. Depinde defluxul veniturilor din taxe, imposibil de estimat, şi de"jongleriile financiare" ale specialiştilor Trezoreriei.


Barclays Capital, de exemplu, consideră că statul va putea să-şiplătească datoriile până la 10 august, ca urmare a unor venituri depeste 14 miliarde de dolari, peste aşteptări, colectate din taxe înultimele săptămâni.


Chiar dacă Trezoreria va continua plata datoriilor pentru câtevazile după termenul limită anunţat, situaţia financiară precară arputea, totuşi, să zdruncine economia fragilă. În plus, SUA şi-arputea pierde ratingul "AAA", din cauza perspectivei intrării înîncetare de plăţi, conducând la creşterea dobânzilor şi declanşândhaos pe pieţele financiare.

Oficialii administraţiei Obama nu s-au clintit de la opinia căţara se va confrunta marţi cu un "Armagedon" fiscal, dacă nu estecrescută limita de îndatorare de 14.300 de miliarde de dolari. Dela această dată, Trezoreria nu ar mai avea voie să împrumutebani.

"De pe 2 august, la miezul nopţii, vom funcţiona pe aburiicombustibilului", a declarat şeful departamenrtului pentru presă alCasei Albe, Jay Carney.

Oficialii Trezoreriei lucrează la planuri pentru ca statul săpoată continua să funcţioneze şi în cazul în care continuă impasulpolitic al majorării limitei de îndatorare, a spus un reprezentantal instituţiei.

Unii politicieni republicani cred că statul ar putea câştiga şimai mult timp prin prioritizarea plăţilor. Aceştia vor caautorităţile să folosească fondurile rămase pentru a plăti dobânzicătre deţinătorii de instrumente financiare emise de Trezorerie,împiedicând intrarea în încetare de plăţi în privinţa acestorobligaţii, dar şi pentru a plăti ajutoarele sociale şi salariilemilitarilor activi.

"Realitatea este că există resurse mai mult decât suficiente caadministraţia să facă aceste plăţi", a afirmat senatorul republicanPat Toomey, promotorul unei legislaţii care vizează prioritizareaplăţilor.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat că statulnu are capacitatea de a alege ce datorii plăteşte. Totuşi, o mareparte a anliştilor de pe Wall Street consideră că aceasta va fistrategia.

"Şansa unei intrări în încetare de plăţi săptămâna următoareeste zero. Nu există nicio posibilitate, chiar dacă se depăşeştetermenul de 2 august, să fie ratată plata unei dobânzi", afirmăTerry Belton, şef de divizie la grupul JP Morgan.

Chiar dacă statul şi-ar putea plăti datoriile după termenul demarţi, banii se vor epuiza până la urmă, spun analiştii. Miercuri,Trezoreria avea la dispoziţie fonduri de 74 miliarde de dolari,faţă de 104 miliarde de dolari cu o săptămână înainte.

Trezoreria trebuie să plătească datorii de 32 de miliarde dedolari miercuri, inclusiv plăţi sociale de 23 miliarde de dolari,potivit unei analize a Centrului de Politici Bipartizane dinWashington.

"Estimăm că vor avea suficienţi bani pentru a plăti toatedatoriile scadente miercuri. Considerăm că data de la care statulnu ar mai avea capacitatea de a-şi plăti datoriile ar putea fi 8sau 9 august", a spus Jay Powell, fost oficial al Trezoreriei.

Trezoreria poate jongla plăţile doar pentru scurt timp fărăcapacitatea de a împrumuta bani, a spus el. Plăţile pentrudobânzile datoriilor SUA, pentru programe de apărare şi securitatesocială reprezintă circa 85% din cheltuieluile federale. Eşecul dea plăti datoriile pe oricare din aceste segmente ar avea un impactnegativ imediat la nivelul întregii ţări a avertizat Powell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO