SUA şi-ar putea plăti datoriile şi după termenul limită de 2 august, anunţat de Casa Albă

Autor: Marius Oncu 29.07.2011

Statele Unite vor rămâne fără bani pentru plata datoriilor cel mai devreme pe 8 august şi cel mai târziu pe 15, estimează unii analişti, şi nu pe 2 august cum a avertizat Casa Albă, amânând astfel necesitatea unui acord de majorare a plafonului de îndatorare pentru câteva zile.

Oficialii administraţiei prezidenţiale din SUA au declarat ferm în ultimele săptămâni că marţi, 2 august, este data de la care Trezoreria nu va mai putea plăti facturile statului, dacă plafonul de îndatorare nu este majorat. Guvernul ar putea, însă, să mai amâne această situaţie, potrivit cotidianului Los Angeles Times.


Unii analişti estimează că Trezoreria nu va rămâne fără bani încă o săptămână sau două, reducând nevoia unui acord politic în următoarele zile pentru majorarea limitei de îndatorare.


Impasul a continuat după ce, joi, Partidul Republican, dominant în Camera Reprezentanţilor, şi Partidul Democrat, cu majoritate în Senat, au continuat să lucreze la planuri separate pentru creşterea plafonului de îndatorare şi reducerea deficitului, fără perspectiva unui compromis.


"Pot să meargă un pic mai departe de marţi, dar odată ce intrăm în a doua jumătate a lunii august (...) vor urma problemele serioase", a afirmat Nancy Vanden Houten, analist la compania americană Stone & McCarthy Research Associates.


Autorităţile ar putea rezista până la 15 august, când ajung la scadenţă plăţi de 41 de miliarde de dolari, inclusiv dobânzi de 29 de miliarde de dolari la instrumente financiare emise de stat. La momentul respectiv, Trezoreria ar rămâne fără fonduri, consideră Vanden Houten.


Data exactă la care datoriile executivului vor depăşi fondurile disponibile rămâne o ţintă în mişcare, susţin analiştii. Depinde de fluxul veniturilor din taxe, imposibil de estimat, şi de "jongleriile financiare" ale specialiştilor Trezoreriei.


Barclays Capital, de exemplu, consideră că statul va putea să-şi plătească datoriile până la 10 august, ca urmare a unor venituri de peste 14 miliarde de dolari, peste aşteptări, colectate din taxe în ultimele săptămâni.


Chiar dacă Trezoreria va continua plata datoriilor pentru câteva zile după termenul limită anunţat, situaţia financiară precară ar putea, totuşi, să zdruncine economia fragilă. În plus, SUA şi-ar putea pierde ratingul "AAA", din cauza perspectivei intrării în încetare de plăţi, conducând la creşterea dobânzilor şi declanşând haos pe pieţele financiare.

Oficialii administraţiei Obama nu s-au clintit de la opinia că ţara se va confrunta marţi cu un "Armagedon" fiscal, dacă nu este crescută limita de îndatorare de 14.300 de miliarde de dolari. De la această dată, Trezoreria nu ar mai avea voie să împrumute bani.

"De pe 2 august, la miezul nopţii, vom funcţiona pe aburii combustibilului", a declarat şeful departamenrtului pentru presă al Casei Albe, Jay Carney.

Oficialii Trezoreriei lucrează la planuri pentru ca statul să poată continua să funcţioneze şi în cazul în care continuă impasul politic al majorării limitei de îndatorare, a spus un reprezentant al instituţiei.

Unii politicieni republicani cred că statul ar putea câştiga şi mai mult timp prin prioritizarea plăţilor. Aceştia vor ca autorităţile să folosească fondurile rămase pentru a plăti dobânzi către deţinătorii de instrumente financiare emise de Trezorerie, împiedicând intrarea în încetare de plăţi în privinţa acestor obligaţii, dar şi pentru a plăti ajutoarele sociale şi salariile militarilor activi.

"Realitatea este că există resurse mai mult decât suficiente ca administraţia să facă aceste plăţi", a afirmat senatorul republican Pat Toomey, promotorul unei legislaţii care vizează prioritizarea plăţilor.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat că statul nu are capacitatea de a alege ce datorii plăteşte. Totuşi, o mare parte a anliştilor de pe Wall Street consideră că aceasta va fi strategia.

"Şansa unei intrări în încetare de plăţi săptămâna următoare este zero. Nu există nicio posibilitate, chiar dacă se depăşeşte termenul de 2 august, să fie ratată plata unei dobânzi", afirmă Terry Belton, şef de divizie la grupul JP Morgan.

Chiar dacă statul şi-ar putea plăti datoriile după termenul de marţi, banii se vor epuiza până la urmă, spun analiştii. Miercuri, Trezoreria avea la dispoziţie fonduri de 74 miliarde de dolari, faţă de 104 miliarde de dolari cu o săptămână înainte.

Trezoreria trebuie să plătească datorii de 32 de miliarde de dolari miercuri, inclusiv plăţi sociale de 23 miliarde de dolari, potivit unei analize a Centrului de Politici Bipartizane din Washington.

"Estimăm că vor avea suficienţi bani pentru a plăti toate datoriile scadente miercuri. Considerăm că data de la care statul nu ar mai avea capacitatea de a-şi plăti datoriile ar putea fi 8 sau 9 august", a spus Jay Powell, fost oficial al Trezoreriei.

Trezoreria poate jongla plăţile doar pentru scurt timp fără capacitatea de a împrumuta bani, a spus el. Plăţile pentru dobânzile datoriilor SUA, pentru programe de apărare şi securitate socială reprezintă circa 85% din cheltuieluile federale. Eşecul de a plăti datoriile pe oricare din aceste segmente ar avea un impact negativ imediat la nivelul întregii ţări a avertizat Powell.