Business Internaţional

SUA nu renunţă la cel mai de preţ simbol al capitalismului: Nasdaq intră în cursa pentru Bursa din New York

SUA nu renunţă la cel mai de preţ simbol al capitalismului: Nasdaq intră în cursa pentru Bursa din New York

Americanii fac tot posibilul ca simbolul lor - bursa - să nu cadă în mâinile nemţilor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

03.04.2011, 23:48 25

Operatorii bursieri americani Nasdaq şi ICE au depus o ofertă învaloare de 11,3 miliarde de dolari (8 mld. euro) pentru NYSEEuronext, operatorul Bursei din New York, devansând oferta de 10,2mld. dolari depusă anterior de Deutsche Boerse, potrivit BBCNews.

Propunerea s-ar putea lovi însă de obstacole de ordinconcurenţial, având în vedere implicarea celor mai mari două burseamericane de acţiuni. Oferta Deutsche Boerse ar putea pune deasemenea probleme similare, un potenţial acord urmând să creeze oprezenţă masivă pe anumite pieţe financiare europene.

Planul nemţilor a atras de asemenea opoziţia de ordin politic acelor care resping ideea preluării unui brand de pe Wall Street decătre o companie străină.

Noua ofertă, evaluată la 42,50 dolari pe acţiune, se situează cu27% peste evaluarea companiei de dinaintea depunerii oferteiDeutsche în februarie.

ICE, un operator specializat pe contracte futures cu sediul înAtlanta, este interesat de operaţiunile de derivate ale NYSE, întimp ce Nasdaq este atras de diviziile de tranzacţionare de acţiunişi opţiuni ale grupului.

NYSE Euronext a anunţat că boardul său va "analiza cu atenţie"noua ofertă. CEO-ul Nasdaq Robert Greitfeld spune că planul să deachiziţionare a NYSE oferă reduceri de costuri cu 300 de milioanede dolari mai mari decât cele incluse în propunerea Deutsche, scrieBloomberg. Potrivit ofertei Nasdaq şi ICE, costurile vor fi redusecu aproximativ 740 de milioane de dolari în decurs de trei ani, cu74% peste estimările incluse în oferta Deutsche. Greitfeld a reuşitsă diminueze costurile Nasdaq la 59% din venituri anul trecut de la68% în 2006, achiziţionând în paralel mai multe companii.

Pe piaţa operatorilor bursieri are loc un proces de consolidare,în ultimele luni fiind anunţate mai multe tranzacţii. SingaporeExchange a depus o ofertă de 8,66 mld. $ pentru ASX din Sydney.

În afară de oferta Deutsche formulată în februarie, LSE aanunţat tot în februarie o ofertă de 3,13 mld. dolari pentru TMXGroup din Canada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO