Business Internaţional

Se pun bazele unui nou campion petrolier, cu fostul şef al BP la conducere

Se pun bazele unui nou campion petrolier, cu fostul şef al BP la conducere

Autor: Radu Racu

07.09.2011, 12:08 1141

Tony Hayward (foto), fostul şef al grupului petrolier BP (British Petroleum) a dat prima lovitură din poziţia de manager al fondului de investiţii Vallares, prin achiziţia unei companii petroliere din Kurdistan, o tranzacţie care ar putea crea un nou campion în regiune, scrie Financial Times.

Tony Hayward, omul de numele căruia se leagă cea mai mare catastrofă ecologică din istoria Statelor Unite - incidentul de la platforma petrolieră Deepwater Horizon - a venit la conducerea Vallares după ce a demisionat la sfârşitul anului trecut de la BP. Fondul de investiţii s-a listat la bursă în iunie, iar acum plănuieşte o fuziune cu grupul kurd Generl Energy, pe una din puţinele pieţe rămase neexplorate în regiune, conform unui anunţ făcut miercuri de cele două părţi.

Managerii BP ar putea fi chemaţi în instanţă pentru omor din culpă

Cele mai surprinzătoare plecări de CEO din 2010

Preluarea Genel se va face printr-o emisiune de acţiuni noi Vallares, în valoare de 2,1 miliarde de dolari. Genel va deţine 50% din noua entitate rezultată, a cărei valoare de piaţă este estimată la 4 mliarde de dolari.

Fondatorii Vallares, printre care se regăsesc şi Hayward şi celebrul finanţator Nathaniel Rotschild, au dreptul la achiziţia a 6,67% din companie în primele şase luni de la perfectarea tranzacţiei.

"Regiunea Kurdistanului se situează fără îndoială printre ultimele mari frontiere ale petrolului şi gazelor naturale. Se poate spune chiar că e cea mai la îndemână rezervă continentală de ţiţei din lume", a declarat Hayward, precizând că identificarea şi explorarea zăcămintelor din regiune este ieftină.

Un studiu geologic american estimează rezervele de hidrocarburi ale Kurdistanului la 40 de miliarde de barili de petrol şi 1.700 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Anul acesta, producţia mondială de petrol a fost de aproape 90 de milioane de barili pe zi, conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO