Business Internaţional

Se formează taberele în lupta pentru şefia FMI. Noii tigri economici nu se lasă

Se formează taberele în lupta pentru şefia FMI. Noii tigri economici nu se lasă

Autor: Bogdan Cojocaru

23.05.2011, 23:46 734

Australia şi Africa de Sud îl propun pe fostul ministru definanţe sud-afri­can Trevor Manuel pentru şefia FMI, făcând lobbypentru a-l transforma într-un candidat al statelor din emisferasudică. El trebuie să o înfrunte pe Christine Lagarde, candidatasusţinută de Europa.

Pentru şefia FMI, rămasă vacantă după demisia lui DominiqueStrauss-Kahn, acuzat de tentativă de viol în SUA, Mexicul a fostprima ţară care şi-a înscris un candidat, pe şeful băncii centraleAgustin Carstens.

Australia şi Africa de Sud cer ca viitorul conducător alinstituţiei financiare internaţionale să fie ales în funcţie demerite şi nu după naţionalitatea lui, iar acest apel pare să fiesusţinut şi de alte state emergente printre care China, India şiBrazilia, scrie The Guardian.

Provocarea la adresa controlului european al FMI vine sub formaunei declaraţii comune a ministrului australian al finanţelor WayneSwan şi a omologului sud-african Pravin Gordhan.

"De prea mult timp legitimitatea FMI a fost subminată de oconvenţie prin care conducerea este aleasă pe criterii denaţionalitate. Pentru a menţine încrederea, credibilitatea şilegitimitatea în ochii membrilor trebuie să fie un proces deselecţie deschis şi transparent, care va avea ca rezultat alegereacelei mai competente persoane în funcţia de director general,indiferent de naţionalitate", se arată în această declaraţie.Elveţia a anunţat recent că nu va sprijini neapărat un candidateuropean.

În primăvara anului 2009, liderii grupului celor mai puternice 20de economii ale lumii au încurajat "un proces de selecţie deschis,transparent şi bazat pe merit" pentru conducătorii instituţiilorglobale, deşi nu au convenit că naţionalitatea ar trebui exclusăexpli­cit dintre criterii, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.Reprezentanţii economiilor emergente sunt frustraţi însă de faptulcă şeful FMI va fi ales, pro­babil, din nou printr-o înţelegereîntre Europa şi SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO