Se formează taberele în lupta pentru şefia FMI. Noii tigri economici nu se lasă

Autor: Bogdan Cojocaru 23.05.2011

Australia şi Africa de Sud îl propun pe fostul ministru de finanţe sud-afri­can Trevor Manuel pentru şefia FMI, făcând lobby pentru a-l transforma într-un candidat al statelor din emisfera sudică. El trebuie să o înfrunte pe Christine Lagarde, candidata susţinută de Europa.

Pentru şefia FMI, rămasă vacantă după demisia lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat de tentativă de viol în SUA, Mexicul a fost prima ţară care şi-a înscris un candidat, pe şeful băncii centrale Agustin Carstens.

Australia şi Africa de Sud cer ca viitorul conducător al instituţiei financiare internaţionale să fie ales în funcţie de merite şi nu după naţionalitatea lui, iar acest apel pare să fie susţinut şi de alte state emergente printre care China, India şi Brazilia, scrie The Guardian.

Provocarea la adresa controlului european al FMI vine sub forma unei declaraţii comune a ministrului australian al finanţelor Wayne Swan şi a omologului sud-african Pravin Gordhan.

"De prea mult timp legitimitatea FMI a fost subminată de o convenţie prin care conducerea este aleasă pe criterii de naţionalitate. Pentru a menţine încrederea, credibilitatea şi legitimitatea în ochii membrilor trebuie să fie un proces de selecţie deschis şi transparent, care va avea ca rezultat alegerea celei mai competente persoane în funcţia de director general, indiferent de naţionalitate", se arată în această declaraţie. Elveţia a anunţat recent că nu va sprijini neapărat un candidat european.

În primăvara anului 2009, liderii grupului celor mai puternice 20 de economii ale lumii au încurajat "un proces de selecţie deschis, transparent şi bazat pe merit" pentru conducătorii instituţiilor globale, deşi nu au convenit că naţionalitatea ar trebui exclusă expli­cit dintre criterii, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Reprezentanţii economiilor emergente sunt frustraţi însă de faptul că şeful FMI va fi ales, pro­babil, din nou printr-o înţelegere între Europa şi SUA.