Business Internaţional

Sătui de problemele economice ale ţării şi de corupţie, tinerii greci aleg calea exilului

Sătui de problemele economice ale ţării şi de corupţie, tinerii greci aleg calea exilului

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

19.09.2010, 23:56 17

Iar perspectivele nu sunt încuraja­toare. Datoria publică,estimată la 300 de miliarde de euro, mai mare decât Produsul InternBrut al ţării pe un an, sugerează ani întregi cu bugete austere peviitor. În plus, o serie de scandaluri de corupţie în rândulpoli­ti­cienilor i-a făcut pe mulţi tineri greci să-şi piardăiluziile privitoare la viitor.
Şapte din 10 absolvenţi greci de fa­cultate vor să lucreze pestehotare, potrivit unui sondaj publicat luna trecută. Patru din 10caută în mod activ un loc de muncă în afară.
Ultimele cifre ofi­ciale indică o rată a şo­majului de 29,8% înrândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani în iunie,com­parativ cu apro­ximativ 20% în cadrul Uniu­niiEuro­pe­ne.
Cifra reprezintă o uşoa­ră îmbunătăţire fa­ţă de nivelul de 32,5%din mai, pe fondul apariţiei slujbe­lor de vară, dar se situeazăto­tuşi cu mult peste rata de 22,9% înregis­trată în aceeaşi lună aanului trecut.
Pentru grecii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, cifra sesitua la 16,2% în iunie, în creştere de la 11,8% în 2009. Ratagenerală a şomajului se situa la 11,6%, în creştere de la 8,6%.

Exod în masă a forţei de muncă
Absolvenţi cu experienţă de lucru ca Alexis Cohen, 35 de ani,pleacă în afară de asemenea. Cariera sa de zece ani ca inginer desunet s-a prăbuşit în ultimele luni pentru că clienţii săiorganizează din ce în ce mai puţine concerte. Cohen a stabilitinterviuri pentru un loc de muncă în California şi intenţionează săse mute acolo cu prietena sa luna viitoare.
"Dacă vrei o viaţă decentă, n-o poţi avea aici. A fost întotdeaunadificil. Acum este aproape imposibil", declară Cohen.
În anii '50 şi '60, mii de oameni au pă­răsit Grecia în căutareaunei vieţi mai bune în Statele Unite, Australia sau alte ţări dinEuropa. În timpul perioadei de pros­peritate din anii '80 şi '90,după ce Grecia s-a alăturat Uniunii Europene, mulţi s-au întors.Mândria generată de Jocurile Olimpice de la Atena din 2004 adeter­minat alte mii de greci să se întoarcă acasă.
Totuşi, ca şi în Irlanda, vremurile bune nu au durat prea mult. În2008, primele semne ale recesiunii au apărut.
La înce­putul acestui an, criza datoriilor a deter­minat Grecia sărecurgă la sprijinul FMI şi UE, fiindu-i im­puse o serie întrea­găde re­duceri buge­tare în schimb.
Acum, ţara pare a fi în pragul unui nou val de emigrare, con­dus detinerii ab­sol­venţi.
Ar putea exista un exod de talente dacă tinerii vor aveaper­s­pec­­tive limitate în Gre­cia, arată George Pagoulatos,profesor în cadrul Universităţii de Economie şi Afa­ceri din Atena.El şi-a exprimat însă şi îndo­ieli privitoare la per­s­pec­tivelepe care aceş­tia le au în alte ţări occi­dentale unde rataşomajului reprezintă de asemenea o problemă.

Corupţia, motiv de emigrat
Un alt motiv pentru care tinerii pleacă, spune el, este sentimentulîn creştere de nemulţumire după scandalurile de corupţie din 2008care au zguduit guvernul anterior.
"A existat un sentiment general de criză, de societate blocată, desistem politic incapabil să funcţioneze, iar un număr în creşterede oameni au încetat să creadă în această ţară", declarăPagoulatos.
Guvernul încearcă să determine com­pa­niile să angajeze tinerireducând salariul mi­nim lunar la 590 de euro de la 700 de eu­ro şioferindu-se să subvenţioneze contri­bu­ţiile de asigurări socialepentru cei care fac angajări.
Conform datelor agenţiei de stat de ocupare a forţei de muncă,600.000 de absolvenţi de facultate au intrat pe piaţa muncii înultimii 15 ani, dar numai 250.000 de locuri de muncă au fostcreate, ma­joritatea în cadrul sectorului de stat. Chiar şi acestsector este în curs de reducere pen­tru că guvernul a îngheţatangajările, iar companiile îşi restrâng sau relochează uneleoperaţiuni în afara ţării.
O altă problemă, conform unui studiu, este faptul că majoritateapoziţiilor din sec­torul privat sunt destinate lucrătorilor custudii medii, nu absolvenţilor de facultate. Ast­fel, muncitoriinecalificaţi resimt concu­renţa atât din partea absolvenţilor defacultate, cât şi din partea imigranţilor care cer salariimici.
Majoritatea economiştilor sunt de acord că valul emigrării dinrândul tinerilor greci nu se va diminua până când proble­me­le deordin structural ale economiei nu vor fi re­zol­vate, iar economianu-şi va relua creş­te­rea. Întrebarea este cât va dura acestlucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO