Business Internaţional

Salariile bancherilor cresc, dar scad bonusurile

Autor: Corina Pirva

08.02.2011, 23:35 41

Salariile bancherilor vor creşte anul acesta în medie cu 2,5%,majorarea făcând parte din revizuirea anuală normală privindsalarizarea, potrivit unui studiu realizat de Mercer, gigantul lanivel mondial cu activităţi în domeniul resurselor umane.

Anul trecut, salariile din sectorul financiar au crescut cuprocente cuprinse între 2 şi 5%, cele mai mici majorări fiindacordate angajaţilor de pe poziţii de management. Cercetarea a fostrealizată în urma unor observaţii făcute în bănci şi firme deasigurări din Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda,Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Elveţia şi MareaBritanie, care au împreună 67.000 de angajaţi.

Studiul mai arată că, în comparaţie cu 2008, proporţiasalariului de bază şi a stimulentelor pe termen scurt dinremuneraţia totală a unui angajat a crescut anul trecut, în timp ceprimele anuale au scăzut. Astfel, dacă în 2008 angajaţii de pepoziţiile de director general primeau 36% din pachetul total deremuneraţie sub formă de stimulente pe termen lung, în 2010proporţia acestora a crescut la 46% pentru executivii de top.

"Îngheţările salariale foarte răspândite şi reducerilesalariilor directorilor au luat sfârşit, iar majoritateaorganizaţiilor a revenit la revizuirea salariilor normale", a spusVicki Elliott, asociat şi şefă a departamentului de consultanţă peprobleme de recompensare în servicii financiare din cadrul Mercer.Totodată, creşterea salariilor de bază are ca efect o reducere abonusurilor anuale, precum şi utilizarea la o scară mai largă apoliticilor de remuneraţie amânată şi a stimulentelor pe termenlung.

De asemenea, în timp ce 30% dintre organizaţii preconizeazăfonduri de premiere mai mari în anul 2011 în comparaţie cu anulanterior, restul companiilor nu se aşteaptă la nicio schimbare înacest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO