Business Internaţional

S&P Germania: Nu suntem prea duri cu Grecia

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

06.07.2011, 11:47 534

Directorul Standard & Poor'spentru Germania, Torsten Hinrichs, a respins miercuri criticile căagenţia de rating este prea dură în privinţa implicării sectoruluiprivat în cel de-al doilea pachet de finanţare externă al Greciei,transmite Reuters.

"Acuzaţiile sunt complet inventate şi sunt incorecte factual. Orisunt bazate pe ignoranţă, ori sunt comentarii motivate politic careneglijează realitatea", a declarat el într-un interviu acordat unuipost de radio austriac.

Printre cele mai puternice vocicare au lansat astfel de acuzaţii se numără Ewald Nowotny, membruîn Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene, care adeclarat marţi că agenţiile de rating par să aplice un dublustandard în judecarea situaţiei din Grecia.

S&P a avertizat luni cărostogolirea datoriilor Greciei în conformitate cu planurilepropuse de Franţa ar declanşa declararea incapacităţii de plată(default) a statului elen.

Întrebat de ce S&P nu aaşteptat detaliile finale ale planurilor înainte de a anunţa cărostogolirea obligaţiunilor elene ar conduce la default, Hinrichs anuanţat comentariile agenţiei, dar nu a dat înapoi.

"Nu am respins practic planurile,ci am comentat cum ar reacţiona Standard & Poor's dinperspectiva situaţiei curente şi în baza informaţiilor disponibileîn prezent. Este un comentariu pur ipotetic deoarece, aşa cum aţispus, planul final nu a fost încă adoptat", a afirmatel.

Noul pachet de bailout al Grecieiinclude participarea investitorilor privaţi, care vor rostogolivoluntar obligaţiunile statului elen ajunse la scadenţă până în2014 în noi titluri cu maturităţi mai lungi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO