S&P Germania: Nu suntem prea duri cu Grecia

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 06.07.2011

Directorul Standard & Poor's pentru Germania, Torsten Hinrichs, a respins miercuri criticile că agenţia de rating este prea dură în privinţa implicării sectorului privat în cel de-al doilea pachet de finanţare externă al Greciei, transmite Reuters.

"Acuzaţiile sunt complet inventate şi sunt incorecte factual. Ori sunt bazate pe ignoranţă, ori sunt comentarii motivate politic care neglijează realitatea", a declarat el într-un interviu acordat unui post de radio austriac.

Printre cele mai puternice voci care au lansat astfel de acuzaţii se numără Ewald Nowotny, membru în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene, care a declarat marţi că agenţiile de rating par să aplice un dublu standard în judecarea situaţiei din Grecia.

S&P a avertizat luni că rostogolirea datoriilor Greciei în conformitate cu planurile propuse de Franţa ar declanşa declararea incapacităţii de plată (default) a statului elen.

Întrebat de ce S&P nu a aşteptat detaliile finale ale planurilor înainte de a anunţa că rostogolirea obligaţiunilor elene ar conduce la default, Hinrichs a nuanţat comentariile agenţiei, dar nu a dat înapoi.

"Nu am respins practic planurile, ci am comentat cum ar reacţiona Standard & Poor's din perspectiva situaţiei curente şi în baza informaţiilor disponibile în prezent. Este un comentariu pur ipotetic deoarece, aşa cum aţi spus, planul final nu a fost încă adoptat", a afirmat el.

Noul pachet de bailout al Greciei include participarea investitorilor privaţi, care vor rostogoli voluntar obligaţiunile statului elen ajunse la scadenţă până în 2014 în noi titluri cu maturităţi mai lungi.